Ekonomska škola „Bosa Milićević“  već dugi niz godina neguje tradiciju ali se i uspešno nosi sa izazovima savremenog doba. Plan upisa, rad za vreme pandemije kao i brojne zaslužene nagrade bila su pitanja na koja nam je odgovarao direktor Ekonomske škole Zombori Imre.

Subotica danas: Prilikom upisa u Srednju Ekonomsku školu, mesta su popunjena već nekako po tradiciji već u prvom krugu? Kakav je plan upisa za 2021./2022. godinu?

Školske 2021./22. godine na srpskom nastavnom jeziku upisaćemo ekonomske tehničare, službenike u bankarstvu i osiguranju, turističko hotelijerske tehničare kao i kombinovano odeljenje kuvar –konobar dok ćemo na mađarskom nastavnom jeziku upisivati buduće ekonomske tehničare , turističko hotelijerskog tehničara i takođe  kombinovano odeljenje kuvar– konobar. U poslednjih 20 godina kada je u pitanju sama nastava dosta se toga promenilo pa pored teorijskih znanja učenici stiču i praktična. Ekonomisti imaju virtuelno preduzeće gde prolaze kroz proces od osnivanja istog, uplaćivanja osnivačkog kapitala  do vođenja knjiga sa čime se osposobljavaju da rade konkretne poslove odnosno imaju dobru osnovu za dalje školovanje. Budući bankari mogu već nekoliko godina unazad da praktične vežbe izvode na originalnom bankarskom softveru Peksim koji je bio donacija jedne firme. Prošle godine od sredstava koje smo dobili na konkursu osavremenili smo ovaj kabinet pa sada učenici mogu u praktičnoj nastavi da otvaraju račune, vežbaju isplate, uplate ,odobravaju kredite. Turističko hotelijerski tehničari za praktičnu nastavu imaju virtuelnu turističku agenciju gde uče kako da naprave određene aranžmane da budu sadržajni a i svakako isplativi. U podrumu naše zgrade za potrebe praktične nastave kuvara i konobara imamo dve kuhinje i naš virtuelni restoran. On je fizički pravi ali nije otvorenog tipa nego služi za vežbu. Preko fondacije Betlehem Gabor dobili smo zadnjih godina velika sredstva kojim je kupljena profesionalna oprema gde učenici zaista mogu da rade kao u radnim uslovima .  Veoma je važno da negujemo saradnju sa privredom i gotovo svi profili, određeni deo nastave savladavaju u preduzećima gde mogu da vide kako ista funkcionišu. Ono što je takođe važno što se naš nastavni kadar stalno usavršava kako bi mogao da prati moderne metode nastave.

Subotica danas: Dan otvorenih vrata zbog aktuelne epidemiološke situacije izostao je u školama. na koji način se promovisali Vašu školu budućim srednjoškolcima?

Odlučili smo se na onlajn način promovisanja. Konkurisali smo za sredstva i od istih prisustvovali na virtuelnom sajmu obrazovanja. Planiramo da napravimo sadržaj u vidu reklamnog materijala, na kojem ćemo deci predočiti uspehe sa takmičenja učenika škole ali promociju škole usmeravaćemo pretežno ka društevnim mrežama. Baš uz pomoć njih sadržaji škole su dostupni i osnovcima.

Subotica danas: Kako se odvijala nastava, od početka pandemije?

Bilo je razdoblja gde se nastava odvijala u potpunosti onlajn. dok je sada  jedne nedelje u školi polovina razreda  a jedne  nedelje  druga polovina. Vežbe se svakako rade u grupama. Suština je da u učionici mora da bude maximalno 15 učenika, kako bi se poštovale propisane mere. Mi smo na tim merama  insistirali i nismo imali gotovo nikakav problem. Ipak, ono što je dobro nećemo menjati a uvođenje savremenih tehnika u nastavu svakako je nešto što će zaživeti. Tu mislim na internu komunikaciju sa profesorima koja na ovaj način bolje i brže funkcioniše kao i na materijal koji ne mora više da se kopira. Interesantno je da sada neka sasvim druga vrsta rada dolazi do izražaja. Oni povučeniji u direktnom načinu rada sada imaju priliku da se iskažu . Tokom pandemije, snimani su časovi, ali je definitivno bolji način kada se nastava izvodi direktno, pogotovo praktična.

Subotica danas: Nedavno je Ekonomska škola bila domaćin takmičenja ugostiteljsko turističkih škola?

Pre nekoliko nedelja održano je 17. republičko takmičenje ugostiteljsko turističkih škola u kojem su učešće uzeli učenici profila kuvar, konobar, poslastičar. Kuvari su se takmičili u dve discipline. Jedna je bila poslovni ručak  a druga disciplina jelo po izboru. Konobari su se takmičili u posluživanju i kao barmeni su imali zadatke ,kao i poslastičari koji su pokazali svoja umeća. Na takmičenju, koje se održalo na Paliću, učešće je uzelo 16 škola iz Srbije a samo takmičenje ima dugu tradiciju i profesori i učenici ga ozbiljno shvataju. Nagrade naravno nisu izostale. Prvo mesto ekipno  osvojio  je Šabac, drugo mesto Kragujevac, treće Novi Sad dok je naša škola osvojila četvrto mesto dok su tri naša učenika osvojila treće mesto  što je za nas ogroman uspeh sa obzirom da smo mi ipak mešovita škola. Pored nagrada iz oblasti ugostiteljstva učenici naše škole osvajaju i druge nagrade. Prvo mesto na Republičkom takmičenju iz ekologije, nagrade naših sportista, učešće na Republičkom takmičenju iz istorije samo su neke koje postižu naši učenici a nastavni kadar se trudi da ih motiviše.

Subotica danas: Ekonomska škola učestvovala je i u Projektnoj nedelji. Sa kojim projektima?

Naša škola na „projektnoj nedelji“ učestvovala je sa tri projekta. To je interesanatan način rada a na kraju krajeva mi to i učimo. U školama se zadnjih trideset godina pored ustaljene hijerarhijske organizacije javlja i projektna organizacija. Ja lično smatram Projektnu nedelju kao mogućnost proširenja znanja. Jedan od naših projekata osvojio je treću nagradu što znači da smo uspešno učestvovali.