Od subote 23. oktobra od 22 sata na snazi su kovid propusnice za sve ugostiteljske objekte u zatvorenom prostoru gde pravno lice, preduzetnik ili organizator događaja ima pravo na ulazu u ugostiteljske objekte da uz kovid propusnice traže i dokument sa fotografijom – ličnu kartu ili pasoš. Ipak u nekom drugom gradu iz razloga što su se subotički ugostitelji odlučili na rad do one “crvene linije” tačnije do 22 sata.

Covid propusnice su još jedan udar na ugostetljstvo jer se opet izdvajamo od svih drugih privrednih grana i stavljamo na „stub srama“ bez dokaza, sa naznakom da su ugostiteljski objekti izvori zaraze – kaže Vjekoslav Ostrogonac, predsednik Udruženja ugostitelja Subotice dodajući da su predstavnici ove branše u Subotici jednoglasno odlučili da svna 22 sata. oje radno vreme vrate na 22 sata. Nismo mi ti koji možemo da utičemo na ljude i u ovome ne vidimo nikakav cilj. Ako je cilj da se mladi ljudi vakcinišu mislim da ugostitelji nisu dobro sredstvo jer krizni štab treba da radi svoj posao i argumentima objašnjava i edukuje ljude dok mi to možemo raditi samo svojim ličnim primerom.

Naime, posle probnog vikenda, kada su inspekcije izašle na teren i objasnile ugostiteljima novonastalu situaciju članovi ovog udruženja, 104 ugostiteljske radnje odlučile su da svoje lokale zaključaju posle 22 sata, jer sebi pored svih nedaća koje su ih snašle u protekle dve godine, visoku kaznu ne mogu da priušte. Uskoro za nas će biti luksuz biti i zaposleni pa čim istekne obaveza držanja zaposlenih zbog korišćenja covid davanja bićemo prinuđeni da kadar u objektima prepolovimo – kaže Ostrogonac navodeći da je stanje u ugostiteljstvu više nego ugroženo. Vlasnici su prinuđeni da idu od banke do banke traže pozajmice i kredite kako bi sačuvali posao, zaposlene i ljude koji zavise od njih. Dve godine koliko traje pandemija mi smo izdvajani u svakom trenutku a nismo ni imali drugačiju pomoć od onih koji su nesmetamo radili i ostvarivali ekstra profite.  Ugosititelji još navode da ne postoji način da ubede zaposlene da se vakcinišu jer prilikom zapošljavanja u drugoj branši to im neće biti uslov za rad a kako kažu nemaju sredstava za zapošljavanje još jednog radnika koji će legitimisati ljude i proveravati validnost covid propusnica. Za protekle dve godine obraćali smo se lokalnoj samoupravi , gde smo naišli na razumevanje kao i na pomoć u meri koju je Grad tada mogao priuštiti na čemu smo zahvalni – rekao je još Ostrogonac dodajući da ugostitelji trenutno sebe vide kao žrtvu a ne partnera iako bi to želeli biti.

Validna kovid propusnica sa kojom možete da boravite u ugostiteljskom objektu nakon 22 sata je potvrda o primanju druge, odnosno treće doze vakcine. Za drugu – ona ne sme da bude starija od sedam meseci od primanja.  Tako da ako niste primili treću dozu sedam meseci posle druge, neće vam biti validan kovid sertifikat. Negativan PCR test ne stariji od 72 sata –  ako ne želite da se vakcinišite a ako želite da boravite u ugostiteljskom objektu nakon 22 sata. I negativan antigenski test može služiti kao propusnica ali on je validan samo 48 sati. Takođe će biti moguće da kovid propusnica bude i potvrda da ste preleželi kovid u prethodnih sedam meseci. Građani će moći da pokažu kovid sertifikat u papirnom obliku ili na mobilnom telefonu, kao i da će na njima moći da se proveri kod, rekla je premijerka i precizirala da je i za strance validan EU kovid sertifikat, kao i sertifikati drugih zemalja sa kojima Srbija ima potpisan sporazum.