Da je novac ono što putnici najčešće ne prijavljuju na granici, mada uglavnom dolaze iz evropskih zemalja koje imaju potpuno ista pravila o limitima gotovine u prekograničnom prometu, potrvđuje i jučerašnja zaplena gotovo 23.000 britanskih funti, sakrivenih među garderobom u koferu jednog putnika na prelazu Horgoš.Međutim, carinici su 25. februara 2021. godine na ovom prelazu, u saradnji sa policijom, sprečili i krijumčarenje profesionalne kamere, čija je vrednost oko 15.000 evra.

Prvi prekršaj je otkriven kada je trakom obeleženom zelenim semaforom, oko 7:30 časova, za kontrolu na ulazu u zemlju pristigao „audi“ britanskih registarskih oznaka. Tokom detaljne kontrole koja je ipak usledila, ispostavilo se da je to„nešto malo“zapravo više od 31.000 funti.Svežnjevi novčanica pronađeni su u jednom od kofera, umotani u garderobu.Putniku je vraćen dozvoljeni iznos u protivvrednosti 10.000 evra, dok će o ostatku neprijavljenog novca odlučivati nadležni sud.
Par sati kasnije, takođe na ulazu u zemlju, za detaljan pregled izdvojen je i „fijat punto“ holandske registracije, kojim su dvojica naših državljana putovala iz Holandije ka Šapcu.Na uobičajeno pitanje carinika 56-godišnji vozač, rekao je da želi da prijavi pomenuto vozilo za carinjenje i da sem ličnog prtljaga nema ništa drugo. U prtljažniku je međutim, pored ličnih stvari pronađena i kartonska kutija u koju je bio zapakovan originalni kofer sa profesionalnom kamerom i pripadajućom opremom ispostavilo se da je reč o polovnoj kameri „Phantom HD Gold“, čija je vrednost procenjena na oko 15.000 evra.Kako vrednost krijumčarene robe umnogome prelazi trećinu vrednosti vozila, do okončanja prekršajnog postupka pred sudom biće zadržan i automobil.