Za vikend, 29. i 30. januara, održaće se prvi online festival Ekologije i antifašizma koji ima za cilj promociju ekoloških principa kao i životnog stila koji ima pozitivan uticaj na životnu sredinu i zdravlje ljudi. Na festivalu promovisaće se antifašizam kao univerzalna humanistička vrednost i temelj društva zasnovanog na jednakosti, bratstvu i solidarnosti među ljudima. Susret ova dva koncepta i njihovo sprovođenje u praksi, zaštite životne sredine u odnosu na prirodu i antifašizma u odnosu na društvo može obezbediti održiv razvoj i humane odnose u našim selima, gradovima i društvima, zato – EKOSLAVIJA! –  navode organizaori festivala dodajući da im je namera da ideju približe ljudima i u onlajn prostoru. Tokom festivala prikupljaće se i donacije za inicijativu Obrok solidarnosti, u okviru koje samoorganizovana grupa pod okriljem organizacije Združena Akcija Krov nad glavom, kuva i distribuira tople obroke ugroženim ljudima na teritoriji grada Subotice. Do sada se kroz pomenutu akciju skuvalo i podelilo preko 700 toplih obroka a svojim doprinosom u prikupljanju donacija želimo da pomognemo da akcija traje što duže.

Festival pratite online na facebook stranici EKOSLAVIJA – Festival ekologije i antifašizma (https://www.facebook.com/ekoslavija) i na web stranici: www.ekoslavija.com (sajt u izradi) a donacije možete uplatiti na dinarski račun:

200-2817610101029-03 (Poštanska štedionica)

Svrha uplate: Obrok Solidarnosti Subotica

Primalac: Udruženje 4. Mini Jugoslavija, Otmara Majera 10.

Šifra plaćanja: 289

PROGRAM PO DANIMA:

  1. Januar (PETAK)

16H

Ekološka tribina: Eko aktivizam – borba do čiste kapi.

Razgovor sa Ivom Marković – Pravo na Vodu, Organizacija za političku ekologiju „Polekol“ i Zvezdanom Kalmarem, izvršnim direktorom CEKOR-a (Centar za ekologiju i održivi razvoj). Razgovor vodi: Goran Gabrić, inženjer zaštite životne sredine. Razgovor možete pratiti zoom linku: https://us02web.zoom.us/meeting/register/tZwvdO6vrT4tG9T7ndRHm6rC2kLsYW3CoOBl

19H

„100 SKOKOVA“ (Daniel Kovač/Stipan Milodanović, 2016.)

Predstavljamo kratak film jedne od najznačajnijih figura naše rokenrol scene, Daniela Kovača, umetnika, pisca i muzičara. Film „100 skokova“ delo je Daniela Kovača i Stipana Milodanovića, a Daniel je izjavio da je film nastao po nečemu što je nazvao „spontana kinematografija“.

„Predlog da sve snimimo i montiramo za jedan dan i isto veče napravimo premijeru odmah smo usvojili. Napravili smo najavu za projekciju koja je trebala da bude sutradan u Filmskom klubu Orijent smeštenom u bivšoj biletarnici bioskopa Lifka. U tom trenutku nismo imali nijedan snimljeni kadar, a vreme je počelo da otkucava.“

https://www.facebook.com/Jesenji-Orkestar-125206687588855/

19:15H

Koncertni snimci:

STROBERIZ (Subotica)

Subotička kantautorka Anamarija Tumbas, pod stejdž imenom >Stroberiz<, svojim pesmama osvojila je pažnju ljubitelja indie i alter pop zvuka. Poznata kao saradnica mnogih autorskih underground bendova, počela je da nastupa kao solo izvođač krajem 2017. godine, od kada je obišla mnoge festivale i klubove u Evropi.

https://www.facebook.com/stroberiz/

https://stroberiz.bandcamp.com/

FRIK IZ KVARTA (HR)
Frik iz kvarta je friški kantautorski i istovremeno nešto stariji spisateljski projekt Zlatka Majseca, dugogodišnjeg frontmena benda Mel Camino. Majsecu će se za ovu priliku pridružiti i Ivan Vidović-Vida na gitari. „Frik“ uglavnom svira po malim i još manjim klubovima i birtijama, a neki od zapaženijih nastupa su: Exposure Music Festival te osvajanje 2. nagrade publike na Takt festivalu – Novi Sad. Nastupi su kombinacija svirke i recitiranja pjesama koje na momente nalikuje poetskom stand up-u što uvodi dodatnu stilsku notu u većinski emotivniji svirački repertoar.

facebook.com/FRIKIZKVARTAmusic/

LEPŠA BRENA (Novi Sad)

Lepša Brena je muzički duo osnovan od strane Atile Antal i Višnje Žugić. Kako kažu, bend su formirali kako bi spojili poglede, ideje, inspiracije i misli o arhitekturi sa indie electro pop muzikom, tako stvarajući novi muzički pravac… arhi-pop.

https://www.facebook.com/lepsabrena/

https://lepsabrena.bandcamp.com/

  1. januar (SUBOTA)

16H

Tribina: Istorija i politika.

Razgovor sa istoričarem Milanom Radanovićem, razgovor vodi Vukašin Marić, student istorije.

Milan Radanović (Nova Gradiška, 1976). Diplomirao istoriju na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Objavio dve istoriografske knjige: Oslobođenje. Beograd, oktobar 1944. (Beograd, 2014), Kazna i zločin. Snage kolaboracije u Srbiji: odgovornost za ratne zločine 1941-1944. i vojni gubici 1944-1945. (Beograd, 2015). akođe je objavio nekoliko radova o istorijskom revizionizmu u Srbiji. Istražuje ratne zločine u Jugoslaviji 1941-1945. i istorijat snaga kolaboracije u Srbiji i Jugoslaviji 1941-1945. Razgovor možete pratiti zoom linku: https://us02web.zoom.us/meeting/register/tZAtfu2rqj8qGdJy_Zr6EJTlYuNjDuu7rO_E

19H

PESMA: ZA KROV NAD GLAVOM (Maja Solar)

Maja Solar je filozofkinja, prevoditeljka i spisateljica rođena 1980. u Zagrebu. Maja Solar je doktorirala filozofiju, bavi se političkom teorijom, piše poeziju i prozu. Članica je levo orijentisanog teorijsko-političkog kolektiva Gerusija. Deo je uredništva časopisa za teorijske prakse Stvar. Objavila je tri zbirke poezije, a zajedno sa Žakom Lučićem uređuje poetski podcast Puna usta poezije.

https://www.facebook.com/Puna-Usta-Poezije-113468346777372

19:15H

Koncertni snimci:

NIKOLA RADONJIĆ (Subotica)

Subotički kantautor Nikola Radonjić privlači pažnju svojom specifičnom i zrelom bojom glasa, kao i svojom vibrantnom pojavom. Početkom godine izdao je svoj debi album „Cross the Line“, koji će nam ovom prilikom predstaviti.

https://www.facebook.com/nikolaradonjic.music/

https://nikolaradonjic.bandcamp.com/album/cross-the-line

GORDANOV BLUES GHETTO (Subotica)

Subotički bend „Gordanov Blues Ghetto“ je skup vrhunskih muzičara i prijatelja koji čuvaju plamen Jazz-a, Blues-a i Soul-a, i nesebično ga dele sa svim ljudima dobre volje i istančanog muzičkog ukusa.

https://www.facebook.com/gordanovbluesghetto/

DOOZER MCDOOZE (UK)

One man show i kantautor iz Engleske, Doozer McDooze, na svojstven način govori o svakodnevnim borbama običnog čoveka.

https://www.facebook.com/doozermcdooze/