Subotica danas: Kakvo je zatečeno stanje u našem sportu odnosno u subotičkim klubovima? 

Nataša Aleksić:   Subotica može da se pohvali sa velikim brojem klubova. Što se tiče sportskog saveza Subotice, imamo 147 klubova i još tridsetak manjih klubova koji u ovom momentu nisu prepoznali svoju ulogu u sportskom savezu, odnosno nisu članovi. Ipak to je impozantan broj za naš grad što nas ujedno obavezuje da se ozbiljno posvetimo ovom resoru. Grad takođe može da bude ponosan na sportsko društvo Jovan Mikić Spartak u okviru kojeg funkcioniše 28 klubova. Subotica je grad sa 8000 sportista , Grad sa mnogim superligaškim ekipama koje se maksimalno trude i ostvaruju dobre rezultate. Znamo da bi situacija bila mnogo bolja kada bi bilo više novca. To je prosto tema koja se uvek provlači i koja je uvek prisutna a tu je još i nedostatak sponzora, zbog aktuelne situacije sa kovidom. Nedostatak finansija na žalost nije samo prisutan u sportu nego u svim sferama života.

Subotica danas: Na šta ćete staviti akcenat odnosno kakvi su planovi ovog resora u narednom periodu?

Nataša Aleksić: U cilju nam je pre svega poboljšanje uslova. U skladu sa nadolazećim zimskim periodom  aktuelan je krov na klizalištu. Projekat je podnet a rezultati konkursa se još čekaju. Iskreno se nadam da će biti prihvaćen iz razloga što će to pre svega puno značiti korisnicima leda. Veliki broj škola dobilo je tartan podloge na terenima gde je potrebno sada vršiti obnavljanje iste dok ima škola koje iste nisu dobile anama je cilj da svaka škola ima svoju tartan podlogu. Najavljena je i rekonstrukcija gradskog stadiona, koja je već  delimično odrađena, ali nas čeka još izgradnja tribina i pratećih objekata. Investicija je ogromna pa se čeka izlazak iz trenutne aktuelne situacije. Ono što nas takođe očekuje, za šta je podnešen projekat, jeste  rekonstrukcija teniske hale u Dudovoj šumi. To je teniska hala sa šljakom radi povećanja energetske efikasnosti. Projekat je podnešen i čekamo takođe kraj konkursa odnosno rezultat istog.

Subotica danas: Subotica je Grad koji je poznat po manifestacijama, na žalost puno manifestacija se zbog aktuelne situacije u poslednje vreme odgađa?

Nataša Aleksić: Puno manifestacija je otkazano u poslednjem vreme ali se svi nadamo da će se situacija u skorije vreme stabilizovati. Ono što se redovno odvija jesu treninzi po fiskulturnim salama, uz poštovanje svih mera zaštite.  Ono malo manifestacija što se organizuje, organizuje se u smanjenom broju, bez gostiju iz inostranstva, bez publike. Pre dva vikenda imali smo takmičenje “Zlatna rukavica” dok je proteklog vikenda održan stonoteniski memorijalni turnir Luka Andrašić.

Subotica danas: Na kom je nivou briga o sportistima?

Nataša Aleksić:  Uvek može to da bude bolje i više, ali naša briga o sportistima je zaista na visokom nivou. U ovom momentu Grad prepoznaje koliko je bitna stručnost pa mi u sportskom savezu Subotice imamo 25 zaposlenih trenera. Pomažemo klubovima sa prevozom na superligaške utakmice a sportisti imaju na raspolaganju zaista veliki broj usluga JKP Stadion.

Subotica danas:  Kakva je danas perspektiva mladih u sportu?

Nataša Aleksić:  Naš grad ima dobre školice sporta u kojima se deci razvija motorika, spretnost i snalažljivost. Deca u našem gradu imaju mogućnost od malena da se bave sa sportom.To je ta neka polazna osnova  gde se deca pre svega upoznaju sa sportovima odnosno gde treneri daju svoje sugestije, usmeravaju dete na drugi sport. Po dolasku u školu izbor škola sporta postaje veći pa tu imamo škole odbojke,košarke i razna sportska takmičenja a decu to interesuje. Ona vole da se takmiče i ostvaruju dobre rezultate. Grad je tu da da podršku i organizaciono i finansijski  odnosno da postoji taj neki trougao koji čine vaspitač ili učitelj, roditelj i trener.

Subotica danas: Resor omladine nažalost, sa ovom pandemijom, i zatvaranjem škola u mnogome je uskraćen i gotovo nevidljiv.

Nataša Aleksić:  Na ono što bi stavila akscenat u nardnoj godini svakako je prvenstveno vidljivost Kancelarije za mlade . Više manifestacija i medijske zastupljenosti  jer verujem da ima mladih u našem gradu koji ni ne znaju čime se bavi naša kancelarija za mlade. Kancelarija za mlade ima svoj prostor koji se nalazi na autobuskoj stanici koji je dostupan svima ali je naš cilj da ova kancelarija bude još transparentnija. Maturantski ples na trgu nije jedina manifestacija koju treba da organizuje ova Kancelarija nego i mnoge druge za koje im je prethodno potrebna medijska vidljivost. Imamo nekoliko studentskih organizacija koje zaista rade na vidljivosti mladih i trude se da iznađu određena rešenja a nama je krajnji cilj da se mladi ljudi u svom gradu dobro osećaju i da ga ne napuštaju.