„Iako ne možemo putovati jer je pandemija to ne znači da se ne možemo družiti“  Tako je ove godine projekat Bibliotekari u razmeni realizovan virtuelno kao i većina drugih programa.

Podsetimo se. Projekat Bibliotekari u razmeni zajednički je projekat nekoliko biblioteka u Hrvatskoj, Mađarskoj i Srbiji, odnosno Gradske biblioteke Beli Manastir i Središnje biblioteke Mađara u Republici Hrvatskoj i partnerskih biblioteka iz Subotice, Mohača, Baje i Kečkemeta. Tako se već godinama bibliotekari međusobno posećuju i održavaju radionice u školama i vrtićima nacionalnih manjina u toj zemlji. I ove godine, u novembru, Gradska biblioteka Subotica ugostila je bibliotekare iz Belog Manastira koji su virtuelno posetili škole u Subotici i okolini gde se nastava odvija na hrvatskom jeziku. Istovremeno subotički bibliotekari su se virtuelno družili s decom u Belom Manastiru koja pohađaju nastavu na srpskom jeziku. Radionice su realizovane i u Mađarskoj.

A šta se radilo?

Održane su različite radionice. Tako su čitane priče, sastavljane priče uz pomoć Pričosveta, gledane priče uz pomoć Kamišibaja i rađene vežbice u čitanju pesmica s učestalim glasovima č, ž, š i slično. Bilo je drugačije ali ništa manje zabavno i kvalitetno.

Snimke možete i vi pogledati na FB profilima pomenutih biblioteka.