Udruženje građana Solidarnost, Komunisti Subotice i Udruženje Centar Tito održali su , povodom 1. maja, Međunarodnog dana borbe za ljudska prava, konferenciju za medije sa temom „Samo zadovoljan radnik može biti potencijal razvoja Srbije“. Masovni skup, nismo organizovali zbog trenutne epidemiološke situacije – rekao je predsednik Udruženja Solidarnost, Mikloš Olajš Nađ apelujući na sve građane da se vakcinišu u što većem broju.

1. maj nije za zaborav. Ne smemo zaboraviti sve one ljude koji su izgubili živote ili su izvršili samoubistvo zbog pljačkaših privatizacija . Porodice su se raspadale, ljudi se razboljevali i gubili živote. Ukoliko bi se mi odrekli i zaboravili te iste ljude odrekli bi se sopstvenog bića – kaže Olajoš Nađ.

Povećavanje jaza između bogatih i siromašnih sve je uočljivije, kažu još u Udruženju Solidarnost i dodaju da je siromaštvo u porastu.  1. maj koji predstoji dočekujemo u nesigurnosti  sa ne baš velikim platama i upozorenjem da odlazak mladih stručnih kadrova još nije zaustavljen.

U saradnji sa Samostalnim sindikatom Grada Subotice Udruženje Građana Solidarnost zatražilo je da se promeni Zakon, kako se osoba sa npr 40 godina radnog staža a koja nema dovoljno godina života za penziju ne bi uvodili određeni penali. Iz Solidarnosti još kažu da se nisu zaustavili kada je u pitanju privatizacija Severa. Uskoro očekujemo da poslanik u subotičkoj Skupštini javno postavi pitanje kada je privatizacija zavrešena. Sudovi tvrde da je ista završena 2005. godine dok dokuemntacija Udruženja govori da se ipak radi o 2010. godini. Kada bi se dobio odgovor, radnici koji nisu pet godina dobili plate mogli bi na ovaj način da dođu do svojih prihoda – kaže Olajoš Nađ.