U subotu, 12.juna na Velikoj terasi na Paliću, po 19. put za redom održaće se sada već tradicionalna akcija dobrovoljnog davanja krvi – Humana subota. Humana subota realizuje se u saradnji sa službom za transfuziju krvi Opšta bolnica Subotica uz podršku Zavoda za javno zdravlje i Doma zdravlja Subotica. Na dan akcije Subotica trans će besplatno, uz prikaz kartice za dobrovoljno davalaštvo krvi, prevoziti  sugrađane do Palića (linija broj 6) u periodu dok akcija traje, od 9 do 13 časova. Doručak će se služiti od 9 do 10 sati i to medeni zavalni obrok uz podršku udruženja „Pčela“ dok će se posle 10 časova za sve dobrovoljne davaoce krvi i njihove porodice  služiti vojnički pasulj. Dobrovoljni davaoci krvi biće u prilici  i da se provozaju, besplatno, katamaranom. Prisutni će biti u prilici da vide i izložbu radova sa konkursa „Krv život znači“ dok će učenici Muzičke škole organizovati prigodan program. Ovogodišnji slogan akcije je „Daj krv neka sva srca kucaju“.  Ukoliko želite da uzmete učešće u akciji i date krv potrebno je u petak da se odmorite i u subotu ujutru uz lagani doručak dođete na Veliku terasu na Paliću. Krv mogu dati svi punoletni građani od 18 do 65 godina starosti a svakako je vredno napomenuti da ukoliko je osoba vakcinisana vakcinama Sinofarm ili Fajzer krv može dati odmah dok osobe koje su primile vakcinu Astra Zeneka odnosno Sputnjik V krv mogu dati tek dve nedelje nakon primanja vakcine.

Lokalna samouprava od ove godine snažnije podržava sve akcije dobrovoljnog davanja krvi koje organizuje gradska organizacija Crvenog Krsta a u saradnji sa službom za transfuziologiju Opšta bolnica Subotica – rekao je član Gradskog veća zadužen za oblast socijalne zaštite i zdravstva Ilija Đukanović dodajući da je u budžetu Grada za akcije dobrovoljnog davalaštva krvi opredeljeno 1,7 miliona dinara. Sa obzirom da se ove akcije ne tretiraju kao okupljanje građana ,to su akcije od opšteg interesa ,koristim priliku da pozovem sve sugrađane da se odazovu akciji i daju doprinos istoj. Gradska organizacija Crvenog krsta u saradnji sa službom za transfuziologiju , u toku godine, organizuje 45 akcija, a do kraja godine biće ih još preko 20  a lokalnoj samoupravi je u interesu da ih bude što više – dodao je Đukanović.

U ponedeljak, 14.juna obeležava se Svetski dan dobrovoljnih davalaca krvi a tom prilikom u Velikoj većnici gradske kuće, u 17 časova,  biće upriličena svečana dodela priznanja za jubilarno davanje krvi ,100 davanja ,75, 50 i 25 kao i priznanje za široko srce , za najhumaniju ustanovu a to je fabrika Pionir. Priznanja će biti uručena i MZ Čantavir i Srednjoj tehničkoj školi Ivan Sarić. Priznanja za jubilarno davanje uručiće Gradonačelnik Stevan Bakić .