Tehničari za oblikovanje nameštaja i enterijera Politehničke škole u školskoj radionici izradili su držač za mobilni telefon, kako bi sebi a i drugarima iz škole olakšali praćenje onlajn nastave. Od kada je počela nastava na daljinu  koju većina mojih drugara prati preko mobilnog telefona, odlučili smo da izradom stalka svima olakšamo- kaže za portal Suboticadnas.rs, Đorđe Knežević –Tehničar za oblikovanje nameštaja i enterijera ( 3 godina) ističući da su morali pronaći način da oslobode ruke pošto većinu vremena provode u pisanju i crtanju radova. Stalak je dobro osmišljen. Možete ga postaviti u vertikalni položaj i u horizontalni u zavisnosti od potrebe. Telefon se oslanja na dve drvene tiple koje mogu da se prebacuju u otvore koje smo napravili sa prednje strane držača. Pošto nam se telefon često praznio za vreme nastave, osmislili smo stalak koji će nam omogućiti i nesmetano punjenje telefona bez obzira u kojem položaju se telefon nalazi – kaže nam Filip Vuković, takođe učenik trećeg razreda Tehničara za oblikovanje nameštaja i enterijera. Teorijske predmete učenici prate u Gugl učionicama dok se praksa obavlja u firmama, kao i za vreme redovne nastave. S obzirom da na praktičnoj nastavi svako radi svoj zadatak na svom radnom mestu, sve je bilo bezbedno po naše zdravlje jer smo bili na bezbednoj udaljenosti. Radovao me je odlazak na praksu jer je to značilo da ću taj dan provesti u neposrednoj blizini svojih drugara – dodaje učenik ovog odeljenja, Saša Preradović . Tamara Mandić, predmetni profesor stručnih predmeta u području šumarstvo i obrada drveta smatra da je veoma važno učenika podstaći na iskazivanje sopstvene kreativnosti i podržati ga u tome.

Tehničarima za oblikovanje nameštaja i enterijera predajem predmet izrada prototipova i modela gde je ključno podstaknuti učenika na razmišljanje, kreativni izražaj i rešavanje problemskih zadataka. Nastava na mojim časovima se odvija po ova tri principa i mi tu ostarujemo stvarno dobre rezultate u vidu interesantnih proizvoda, jedan od njih je i držač za mobilni telefon. Podstaknuti trenutnom situacijom i nastavom na daljinu učenici su osmislili idejno rešenje držača za mobilni telefon koji će zadovoljiti njihove potrebe za vreme praćenja onlajn nastave – kaže Mandić dodajući da su tehničari ponudili svoje idejno i tehničko rešenje, dok su učenici obrazovnog profila operater za izradu nameštaja izradili držač u školskoj stolarskoj radionici uz asistenciju profesora praktične nastave Igora Krčelića. Kraj procesa u kom nastaje  proizvod stvara u učeniku ogromnu satisfakciju. Učenik aktivno učestvuje i doživljava ostarenje svoje ideje, što ga ohrabruje da svoju kreativnost i dalje iskazuje.

Politehnička škola je bila domaćin na 23. Republičkom takmičenju učenika u području rada šumarstvo i obrada drveta takmičile su se četiri stručne škole:

1. Tehnička škola „Drvo Art“ – Beograd

2. Tehnička škola „Mileva Marić-Ajnštajn“

3. Gimnazija i stručna škola „Nikola Tesla „- Apatin

4. Politehnička škola  – Subotica

S obzirom na trenutnu epidemiološku situaciju  na takmičenje se odazvao mali broj škola, ali ove već pomenute su bile posvećene pripremi učenika i ostavrenju što boljih rezuletata.  U takmičenju su učestvovali učenici obrazovnog profila tehničar za oblikovanje nameštaja i enterijera, operater za izradu nameštaja i pejzažna arhitektura.  

Discipline u kojima su se učenici takmičili:

 1. Tehničko crtanje – Martina Kujdžić
 2. Finalna obrada drveta – Boris Vuković
 3. Računarska grafika- Sanja Milunović
 4. Svojstva materijala – Gabriel Skenderović
 5. Stolarski postupci – Mihajlo Horvacki
 6. Tapetarski postupci – Sandra Armacki
 7. Cvećarstvo i dekorativna dendrologija – Tina Babić
 8. Aranžiranje biljnog materijala – Matrina Zubelić

Na takmičenju su se istakli sledeći učenici:

 1. Finalna obrada drveta – Boris Vuković (2. mesto)
 2. Računarska grafika- Sanja Milunović (2. mesto)
 3. Tapetarski postupci – Sandra Armacki  (2. mesto)
 4. Svojstva materijala – Gabriel Skenderović (3. mesto)
 5. Cvećarstvo i dekorativna dendrologija –(3. mesto)
 6. Aranžiranje biljnog materijala – (3. mesto)