SVETSKI DAN RAKA PANKREASA- 19.NOVEMBAR

Svetski dan raka pankreasa (gušterače) se obeležava trećeg četvrtka u novembru, a to je 19. novembar ove godine. Ovo je dan kada će se ljudi širom sveta ujediniti u borbi protiv najtežeg karcinoma na svetu. Ovaj rak je skoro uvek fatalan i sedmi je najčešći uzrok smrti od karcinoma, čineći 4% svih umrlih od raka.

Pankreas je izdužena žlezda koja se nalazi u trbušnoj duplji. Sadrži dve vrste tkiva, egzokrino i endokrino. Egzokrini pankreas proizvodi digestivne enzime koji se izlučuju u tanko crevo i učestvuju u varenju hrane. Ćelije u endokrinom pankreasu proizvode hormone (inzulin i glukagon) koji utiču na metabolizam glukoze (šećera). Preko 95% karcinoma pankreasa su adenokarcinomi egzokrinog pankreasa. Rak pankreasa je uglavnom bolest zemalja sa visokim prihodom, gde su ukupne stope gotovo tri puta veće nego u zemljama sa srednjim i niskim prihodima.

Rak pankreasa je 12. najčešći rak u svetu. U 2018. godini je registrovano 460.000 novih slučajeva karcinoma pankreasa. Mađarska je imala najveću stopu obolevanja u 2018. Godini sa standardizovanom stopom od 10,8 na 100.000, a zatim je sledio Urugvaj (10,7 na 100.000). Srbija je iste godine bila na 11 mestu sa stopom od 8,8 na 100.000 i nalazila se ispred Slovenije (8.2/100.000), BiH i Hrvatske (obe 8,0/100.000).

Muškarci imaju više stope obolevanja od žena. Prema podacima Instituta za javno zdravlje Srbije u 2017. godini je u Srbiji registrovan karcinom pankreasa kod 1399 osoba, 766 muškaraca i 633 žene. U Severnobačkom okrugu je bilo 19 novoobolelih muškaraca i 16 žena. Iste godine je od ove bolesti u Srbiji umrlo 1156 osoba, 619 muškaraca i 537 žena. U Severnobačkom okrugu je umrlo 14 muškaraca i 11 žena. Karcinom pankreasa je po učestalosti obolevanja u Srbiji na 5. mestu kod muškaraca i 7. kod žena, a kada govorimo o smrtnosti ovaj karcinom je na četvrtom mestu svih uzroka smrti od raka.

Više od 90% slučajeva raka pankreasa je sporadično (usled spontanih, a ne naslednih mutacija), mada porodična istorija povećava rizik, posebno tamo gde je uključeno više članova porodice. Postoje čvrsti dokazi da faktori životnog stila imaju značajan uticaj na razvoj ove bolesti, na prvom mestu prekomerna težina ili gojaznost. Faktori razvoja koji vode ka većem linearnom rastu, obeleženi postignutom visinom odraslih, mogu biti uzrok raka pankreasa. Konzumiranje crvenog i prerađenog mesa, hrane koja sadrži zasićene masne kiseline, unos alkoholnih pića i hrane i pića koja sadrže fruktozu mogu povećati rizik od raka pankreasa.

Pušenje (ili upotreba bezdimnog duvana, „duvana za žvakanje“ ili „snuff“) je utvrđeni uzrok raka pankreasa, a približno 25% slučajeva raka pankreasa pripisuje se upotrebi duvana. Prisustvo zapaljenja (hronični pankreatitis) je faktor rizika za rak pankreasa. Stanja koja karakteriše velika sekrecija inzulina, poput inzulinske rezistencije i dijabetesa tipa 2, povezana su sa rizikom od ovog karcinoma.

Pankreas je relativno nepristupačan za rutinski medicinski pregled, tako da napredovanje ovog karcinoma ostaje dugo neprepoznato. Simptomi se kasno javljaju i nespecifičnu su. Najčešće su prisutni bolovi u stomaku i leđima, promene u konzistenciji i učestlosti stolice, žutica (žuta prebojenost kože i beonjača), gubitak apetita i gubitak telesne težine.

Prevencija je najbolji način borbe protiv svakog raka, pa i karcinoma pankreasa. Održavajte svoju težinu unutar fizioloških granica i izbegavajte debljanje u odraslom dobu. Neka fizička aktivnost bude deo vašeg svakodnevnog života – hodajte više, sedite manje. Neka integralne žitarice, povrće, voće i mahunarke, poput pasulja i sočiva, budu glavni deo vaše svakodnevne ishrane. Ograničite unos „brze hrane“. Jedite umerene količine crvenog mesa i malo, i retko, prerađeno meso (šunka, slanina, salame, kobasice, hrenovke i sl.).Pijte uglavnom vodu i nezaslađena pića. Za prevenciju raka je najbolje ne konzumirati alkohol, a ako ga konzumirate poštujte nacionalne preporuke. Redovne kontrole kod izabranog lekara su važne za ranu detekciju bilo kojih promena zdravstvenog stanja, a rana dijagnoza spašava život.