U subotu, 17. jula, svečanom ceremonijom na Letnjoj pozornici na Paliću otvoren je 28.  Festival evropskog filma Palić, koji će trajati do 23. jula. Festival se ove godine održava na više lokacija među kojima su jedinstvena Letnja pozornica na Paliću, kao i bioskopi Eurocinema, Abazija i Lifka. Prisutnima se obratio Stevan Bakić, gradonačelnik Subotice, koji je konstatovao da ga čini srećnim činjenica da se festival vratio na stari format, i što se održava na otvorenom, pred svojom vernom publikom. Ovaj festival nije samo puki skup nabrajanja novonastalih filmskih dela, linearna predstava probranih filmskih ostvarenja. On svakako nije samo to, već se radi o izuzetno vrednom i skoro tri decenije negovanom prostoru transverzalnih mišljenja, multidimenzionalnih umetničkih projekcija – rekao je juče na otvaranju 28. Festivala evropskog filma Palić, Radovan Jokić, pomoćnik ministra kulture Srbije za savremeno stvaralaštvo i kreativne industrije i istakao da festival posebno čini vrednim i značajnim što je on mesto umetničkog događaja, kao metodologije nemira i nepokolebljivog traganja.

Posebno je značajna nacionalna premijera domaćeg ostvarenja po motivima romana Bore Stankovića jer takvi projekti daju veliki doprinos negovanju srpske istorije i kulture. Kada govorimo o najboljem što Srbija ima, posebne čestitke upućujemo dobitniku ovogodišnjeg priznanja Aleksandar Lifka, gospodinu Aleksandru Berčeku. Njegova, može se slobodno reći besmrtna, interpretacija lika kneza Miloša Velikog u TV drami „Karađorđeva smrt“ i seriji „Vuk Karadžić“, bila je osamdesetih godina prošlog veka prvi susret mnogih od nas sa ličnošću velikog srpskog državnika. Ova ostvarenja dala su nemerljiv doprinos buđenju interesovanja za nacionalnu istoriju u srpskom narodu, i afirmaciju kulture sećanja u Srbiji – rekao je Gradonačelnik Bakić I istakao da se Grad prošle godine borio da se festival održi u doba korobe, iako su drugi veliki festivali bili odloženi ili otkazani. Počasna nagrada „Aleksandar Lifka“ za doprinos regionalnoj kinematografiji uručena je Mileni Zupančić iz Slovenije, jednoj od najznačajnijih jugoslovenskih glumica. Velika mi je čast za ovu nagradu, pogotovu jer sam je dobila iz ruku Mire Banjac, legende srpskog glumšta. Milo mi je što sam ustanovila da nisam pala u potpuni zaborav, iako već 30 godina jako malo radim, otkako smo se ovako tužno podelili. Ali sam jako sretna, pošto sad trenutno radim i u Beogradu u pozorištu, i super je što smo opet svi tu na okupu. Rumunskoj producentkinji Adi Solomon uručena je nagrada „Underground spirit“ koju Festival evropskog filma Palić dodeljuje za izuzetan rad na polju nezavisnog filma, kao i za jedinstven pristup filmskom jeziku i autentičnu autorsku poetiku izgrađenu van glavnih tokova industrije. Njoj je nagradu predao Nil Jang, selektor programa Paralele i sudari i Mladi duh Evrope. ”.

Zaista sam počastvovana i dirnuta. Moj odnos sa Palićkim festivalom traje već dugo. Dosta mojih i naših filmova sam poslala ovde vama i nadam se da ste u njima uživali, ali nikad nisam uspela da dođem, do sada. Prvi put sam ovde i tek sada razumem zašto je ovo mesto tako posebno. Nemački reditelj Kristijan Pecold, dobitnik je ovogodišnje nagrade „Aleksandar Lifka“ za doprinos evropskoj kinematografiji u kategoriji inostranih stvaralaca. Pecold je za svoje prvo filmsko ostvarenje, “The State I Am In” (2000), o par levičarskih terorista, osvajio Nemačku filmsku nagradu i nagradu za Najbolji film Hessischer. Za film “Barbara” (2012) na Berlinalu je osvojio nagradu za Najbolju režiju. Njegovo poslednje ostvarenje “Undine” prikazano je 2020. na Berlinalu, kada je glavna glumica Paula Ber dobila Srebrnog medveda za najbolju žensku ulogu, a iste godine prikazan je u glavnoj takmičarskoj selekciji Festivala evropskog filma Palić. Nagradu nemačkom reditelju uručio je Miroslav Mogorović, programski direktor Festivala evropskog filma Palić. Srpskom glumcu Aleksandru Berčeku uručena je nagrada „Aleksandar Lifka“ za doprinos evropskoj kinematografiji u kategoriji domaćih stvaralaca. Ovaj legendarni umetnik diplomirao je na Akademiji za pozorište, film, radio i televiziju, a glumio je u preko 120 filmova i predstava. Za kultnu ulogu Miška u filmu “Ko to tamo peva” Slobodana Šijana dobio je Zlatnu arenu 1980. godine. U poslednjoj deceniji publika ga pamti po ulozi u filmu i seriji “Šešir profesora Koste Vujića”, bioskopskom hitu “Južni vetar”, seriji” “Državni službenik” i drugim ostvarenjima. Dobitnik je nagrade “Pavle Vuisić” za životno delo 2001. godine. Nagradu doajenu domaćeg glumišta uručio je Radoslav Zelenović, direktor Festivala evropskog filma Palić.

Glavni takmičarski program Festivala evropskog filma Palić  otvoren je projekcijom filma „Dnevnik iz Gvantanama” reditelja Kevina MekDonalda, sa dvostrukom oskarovskom Džodi Foster. Proslavljena glumica nalazi se u ulozi Nensi Holander, advokatice koja preuzima slučaj Mohameda Oulda Slahija (Tahar Rahim), Mauritanca koji je optužen da je angažavao teroriste koji su zabili avione u tornjeve Svetskog trgovačkog centra 11. septembra. Scenario je adaptacija Slahijevog Guantanamo dnevnika objavljenog 2015. godine.