Evropska noć istraživača je događaj posvećen popularizaciji nauke ali i učenja kroz zabavu a u našem gradu ona će se sada već tradicionalno održati poslednjeg petka u mesecu septembru,  u Sali tehničke škole, od 16 do 22 sata. Slogan ovogodišnje manifestacije nosi naziv Ozeleni  dok je nosilac projekta Visoko tehnička škola strukovnih studija iz Subotice. Ova manifestacija od velikog je značaja za naš Grad jer okuplja veliki broj mladih, koji će svojim inovacijama i zanimljivim eksperimentima pokazati da je moguće baviti se naukom na jedan vrlo interesantan i zabavan način – rekla je Milanka Kostić, čkanica GV zadužena za obrazovanje i kulturu dodajući da ista pruža mogućnost  da se istraživači međusobno upoznaju, razmene iskustva ali se i predstave široj publici. Visoka tehnička škola strukovnih studija u ovoj manifestaciji dugi niz godina je učesnik ali i organizator manifestacije na teritoriji Vojvodine – kaže Igor Firstner, direktor ove ustanove dodajuči da je cilj iste da se nauka približi širokim masama , odnosno da se  kroz razne jednostavne aktivnosti i sadržaje, kroz zabavu, igru i radionice prikaže ono što je trenutno aktuelno u nauci odnosno u oblasti istraživanja.

Dugoročni cilj je naravno taj da se kroz  igru prvenstveno mlađoj populaciji ,osnovcima i srednjoškolcima približi nauka kao i naučno istraživačka delatnost odnosno sve njene sve njene lepote i izazovi. Noć istraživača u našem Gradu održava se od 2011. godine a ove godine na istoj će se predstaviti jedna visoko školska ustanova sa četiriradionice , četiri srednje i osnovne škole sa velikim brojem radionica kao i Gradski muzej i nekoliko udruženja.

Svesni smo toga da je digitalizacija svugde prisutna pa su se i ove godine manifestaciji pridružile i IT kompanije Subotice koje je otvoriti svoja vrata svim zainteresovanim i pokazaće praktično kako oni svojim projektima utiču na održivost odnosno ekologiju i životnu sredinu na sam eko sistem – rekao je programski koordinator manifestacije dr Zlatko Čović dodajući da radionice koje će biti predstavljene od strane osnovnih škola pokrivaju nekoliko oblasti , odnosno najviše hemiju i biologiju. Detaljan program manifestacije može se pogledati na sajtu nocistrazivaca. rs