Već godinama unazad Grad iz budžeta izdavaja sredstva za stipendiranje učenika koji se opredele za deficitarna zanimanja, sa ciljem da ih podstakne odnosno usmerava na dalje školovanje. Ovaj način stipendiranja vezan je za nacionalnu strategiju o dualnom obrazovanju i jedan je od načina da se deca podstaknu da upišu defivitarna i polako zaboravljena zanimanja.

Ono što je nama važno je da svake godine, učenicima prvog razreda srednjiškh škola koji se odluče za neka od deficitarnih zanimanja učinimo školovanje lakšim i kvalitetnijim odnosno da budemo spona između privrede i obrazovanja– rekla je Jasmina Stevanović, sekretar za društvene delatnosti Grada dodajući da Grad izdvaja sredtva i za stipendiranje 100 đaka, kao i za talentovane učenike. Iznos stipendije je po 3000 dinara u deset mesečnih rata koji će dobiti 30 đaka.

Kristijanu Odri, učeniku prvog razreda Tehhničke škole koji se školuje za vozača motornih vozila stipendija znači jer će kako kaže olakšati svojim roditeljima da ga školuju dok se učenica Ivana Tikvicki iz Politehničke škole opredelila za smer operater za izradu nameštaja jer joj se zanimanje svidelo. Škola mi se sviđa a i nastavni kadar je dobar – rekla je Ivana, dodajući da joj stipendija znači.