SAVREMENA GALERIJA – PROJEKCIJA FILMA „SVETA PLANINA“

SAVREMENA GALERIJA  SUBOTICA

Čileanski reditelj Hodorovski je jedan od predstavnika poznog nadrealizma čiji filmovi nastaju intuitivno, po automatizmu, u skladu sa načelima nadrealističke umetničke prakse. Film je zasnovan na tekstu  „Analogna planina“ francuskog avangardnog pesnika Rene Domala, takođe predstavnika nadrealizma koji se u kasnijim delima posvećuje temama novog mističnog spiritualizma aktuelnog u vreme ekspanzije psihodelične supkulture i njuejdža.

Proces nastanka filma „Sveta planina“ u interpretaciji Hodorovskog se potpuno oslanja na Tarot karte, što vidimo iz same podele likova („Luda“, „Lopov“, „Obešenjak“, „Alhemičar“ itd.) i autentičnog kolorita karakterističnog za Tarot. Tokom života u Parizu u eri 60-tih godina XX veka, Hodorovski proučava Tarot i postaje jedan od najpoznatijih praktikanata ove drevne veštine.  

„Sveta planina“ je njegov treći igrani film, nakon ograničenog uspeha psihodeličnog vesterna „El Topo“ kojim osvaja prostor ponoćnih projekcija nezavisnih bioskopa širom Amerike. Nakon jedne od ponoćnih projekcija u Njujorku, Džon Lenon i Džordž Harison, oduševljeni filmom nude Alehandru Hodorovskom milion dolara da snimi novi film što će i rezultirati „Svetom planinom“. Hodorovski danas ima 91. godinu i upravo je završio treći deo autobiografske filmske trilogije čiji su „Ples stvarnosti“ (2013) i „Beskrajna poezija“ (2016) prikazani sa velikim uspehom na festivalu u Kanu. Njegovo umetničko delovanja se od 60-tih godina XX veka kreće u okvirima teatra, poezije, muzike, filma i stripa. Tvorac je autentičke veštine isceljivanja pod nazivom „Psihomagika“ koju praktikuje i dan danas širom sveta.

Film možete pogledati u sredu 14.10.2020. od 19:30 koji se prikazuje kao prateći program izložbe “Zrno” Kornelije Nađ. Domaćin večeri biće Petar Mitrić.

Posetioci se mole da nose zaštitne maske i poštuju propisane mere zaštite.