Četiri književna stvaraoca iz Subotice veslajući pričaju priče u premijernim epizodama serije „Na veslu priča“ na nacionalnoj frekvenciji RTS 3 od nedelje 29. novembra 2020.

Subotica je sa četiri predstavnika zastupljena u novoj sezoni kinematografske antologije kratke forme – dokumentarno-igranoj TV seriji „Na veslu priča“ koja se premijerno emituje na nacionalnoj frekvenciji kanala kulture RTS 3 od nedelje 29. novembra 2020. Duhovna i prirodna lepota Subotice biće sačuvana u ovom kinematografskom projektu zahvaljujući podršci Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i Grada Subotice.

U prvom talasu „Na veslu priča“ u Subotici veslo su u ruke uzeli predstavnici različitih generacija. Leonid Pilipović, strip crtač i panker, donosi istoriju svojih ličnih odnosa sa Palićkim morem u priči „Jako dobar prijatelj“. Mikloš Benedek, pesnik i urednik, mnogo ličnije, a globalnije, vidi sudbinu voda – „Obalu smo ostavili“. Mile Tasić, bibliotekar i publicista, vraća nas u daleku prošlost prve mape Subotice i vodi nas tramvajskom prugom do Palića danas – „Na brežuljku utvrđenje“. Mlada pesnikinja Katalin Pap zaljubljena je i izgubljena u šumi, ali ume da pronađe svoj put kroz „Baštu“. Svoj doprinos su zvukom dali i muzički umetnici iz Subotice.

Po rečima autora koncepta i reditelja serije Rastka Šejića: „Subotica nas je dočekala domaćinski raširenih ruku, svom lepotom Palićkog jezera, njegovih biljnih i životinjskih vrsta, zamamnom arhitekturom, doboš tortom i fiš paprikašem, ali pre svega srdačnošću ljudi: od veslača Veslačkog kluba Palić i Službe za spašavanje Crvenog krsta, preko talentovanih i veselih muzičara iz Subotice, pa do glavnih aktera serije – književnika. Neke lepe i važne autorske priče. Nadamo se da će publika uživati i da ćemo u bliskoj budućnosti biti u prilici da zahvatimo dublje u bogatu književnu scenu grada Subotice.“

Podržali: Ministarstvo kulture i informisanje Republike Srbije, Grad Subotica