Proteklog vikenda po, 31. put , održana je tradicionalna manifestacija “Berbanski dani” koja je na Palić privukla veliki broj posetilaca. Organizatori su, priredili bogat kulturno-umetnički program a u okviru dela programa za koji je sada već tradicionalno zadužen Red vitezova vina Arena zabatkiensis, proglašeni su kraljica berbe Aleksandra Brkljač i pudar godine Nikola Skenderović iz Ljutova. -Ove godine, izbor nam je bio lak – rekao je Dragutin Miljković, veliki majstor Reda vitezova vina Arena Zabatkiensis dodajući da su za pudara godine odabrali mladog momka koji u svom delovanju pokriva sve one vrednosti za koje se zalažu vitezovi vina ovog reda.

     -Vegetacija je ove godine kasnila nekih 15 -20 dana što je pomoglo da se vinograd ne izmrzne – rekao je pudar godine Nikola Skenderović dodajući da će i pored mišljenja da će berba kasniti odnosno da neke sorte neće uspeti da sazru ova godina za vinogradare biti dobra.

   – Naše vinogradarstvo je sve bolje a naše vinogorje iz godine u godinu sve bogatije  širokom i kvalitetnom ponudom koja pobuđuje interesovanje  gostiju koji žele da probaju nešto autohono – rekao je Predsednik Skupštine APV Ištvan Pastor koji je i otvorio ovu manifestaciju ističući značaj podizanja kapciteta ovog područja.- Mislim da je naša najveća vrednost čovek koji proizvodi , čovek koji daje sve od sebe da bi imao kvalitetan proizvod. Manifestacija je značajna kako za razvoj turizma tako i za privredu kraja. Uložili smo velike napore da sačuvamo ono što smo nasledili a koliko smo uspeli vidimo i sami – dodao je još Pastor i naglasio da je svakako najznačajnije što ljudi godinama unazad dolaze na Palić, oduševljeni što se tradicija neguje.

     Berbanski dani imaju i humanitarni karakter pa se svo voće izloženo na bazaru na kraju manifestacije predalo Domu za decu Kolevka dok su se i subotički rotarijanci potrudili da i ove godine animiraju veliki broj privrednika Subotice, za učešće u njihovoj takođe tradicionalnoj akciji „Plodovi humanosti“  koju organizuju u sklopu Berbanskih gde prodaju pljeskavice i piće. U humanitarnoj akciji učestvovalo je preko 80 članova Rotari kluba, odnosno učenika Ekonomske škole „Bosa Miličević“ kao i članova Udruženja „Zajedno“. Prodato je 4000 obroka a sav prihod namenjen je najuspešnijim i ujedno najugroženijim učenicima srednjih škola kao i studentima viših škola i fakulteta.