U Slobodnoj zoni Subotica u okviru Kompanije Ametek svečano je otvorena još jedna poslovna jedinica. Naime, Austrijska firma Grabner Instruments koja je već nekoliko godina deo Ametek-a, prelaskom u Srbiju prebacila je na ovo područje veliki deo proizvodnje. Ova visokotehnološka kompanija 95 godina funkcioniše na njujorškoj berzi a danas ima 17 hiljada zaposlenih širom sveta i funkcioniše u preko 150 zemalja – rekao je Slobodan Anić, direktor kompanije Amatek dodajući da je ovo poslednja od devet poslovnih jedinica koja je pokrenuta u Srbiji.

Proizvodi su prisutni  u medicinskoj i avio industriji odnosno u proizvodnji i ispitivanju nafte i gasa. Koriste se i u mašinama za proizvodnju vakcina, PCR testova a takođe i u svemirskim programima raznih zemalja – rekao je još Anić ističući da je Grabner poslao i prve proizvode ka krajnjem kupcu u Ameriku. Ovi proizvodi se koriste za brzinsko ispitivanje nafte i gasa. Za ono za šta nam je do nedavno bila potrebna velika laboratorija i nekoliko dana, ovim mobilnim uređajem ispitivanje se izvede za nekoliko sekundi.Firma Grabner je  austrijska je kompanija koja će zapošljavati mlade ljude, inžinjere kojima će za rad biti na raspolaganju najsavremenija tehnologija.

Procesom proizvodnje u Srbiji, Grabner Instruments dobija  sigurnost da će se njihovi proizvodi proizvoditi po najzahtevnijim standardima – istakao je ovom prilikom Oliver Sauer, direktor prodaje  Grabner Instruments da bi potom Karl Bruckner, direktor operacija Grabner Instruments zajedeno sa svojim timom u Srbiji svečano presekao vrpcu i zvanično otvorio Ametek Grabner Instruments u Srbiji.