Društvo srpsko-ruskog prijateljstva “ Aleksandar Nevski, Subotica u organizovalo je juče, u Velikoj većnici, promociju dokumentarnog filma “ 75 godina posle“ posvećenog  prijateljstvu srpskih i ruskih vojnika u II svetskom ratu, kroz svedočenje našeg sugrađanina Dragoljuba Kapora. Promociji je prisustvovao Direktor ruskog centra za nauku i kulturu Ruski dom, Evgenij Baranov sa saradnicima, Član Gradskog veća zadužen za privredu Srđan Samardžić kao i drugi brojni gosti iz oblasti kulture, privrede i raznih udruženja.

Ovo mi je prva zvanična poseta vašem prelepom gradu i prilika da obnovim znanje srpskog jezika – rekao je Baranov dodajući da je cilj njegove posete i jačanje veze između Rusije i Srbije. Baranov je još izrazio zadovoljstvo što je na sastanku sa Gradonačelnikom bilo reči o ponovnom uvođenju ruskog jezika u škole kao i o podršci projekata, na obostrano zadovoljstvo. Dragoljub Kapor , poslednji je živi učesnik Narodnooslobodilačke borbe u Subotici i danas ima 95 godina ali se gotovo jasno seća Drugog svetskog rata, njegove prve ljubavi i prijateljstva. Alla Bartošić upoznala se sa Dragoljubom Kaporom davno kada je i  odlučila da njegovu priču predstavi ljudima i u Srbiji i u Rusiji.

Premijerno film „75 godina posle“ izveden je u Subotici ali će krajem meseca biti prikazan i u Beogradu dok i u pojedinim gradovima u Rusiji ima interesovanja za isti – rekla je Alla Bartošić i istakla da ovaj film ima poruku da se ne smeju zaboraviti dešavanja iz Drugog svetskog rata kao i da bratska, duhovna i verska veza ova dva naroda traje i trajaće. U ime lokalne samouprave Član Gradskog veća zadužen za privredu Srđan Samardžić obratio se prisutnima i istakao da ovaj film jeste dragoceno svedočanstvo o junačkoj borni naših predaka u Drugom svetskom ratu i bratskoj pomoći Rusije. Ova svečanost je u čast i slavu svih subotičkih junaka koji su položili svoje živote zajedno sa saborcima iz Crvene armije u borbi za oslobođenje a koje danas predstavlja jedan od poslednjih živih svedoka te borbe Dragoljub Kapor – rekao je Samardžić dodajući da su dragocene uspomene ovog borca, kroz ovaj projekat, koji je podržao Grad, otrgnute od zaborava.