PRIDRŽAVANJE ZAŠTITNIH MERA – OBAVEZNO

Vlada Republike Srbije Donela je odluku da su svi građani i privrednici, sve vreme trajanja opasnosti od širenja zarazne bolesti Covid-19, u obavezi da se pridržavaju zaštitnih mera. Obustava izvođenja nastave u prostorijama visokoškolskih ustanova, srednjih i osnovnih škola kao i obustava rada tih ustanova na snazi je sve dok traje opasnost od širenja zarazne bolesti Covid-19. Određene obrazovno-vaspitne aktivnosti mogu se organizovati u prostorijama ustanova uz primenu i poštovanje svih zaštitnih mera.

Za vreme boravka u parkovima i na javnim površinama namenjenim za rekreaciju, građani su dužni da održavaju međusobno rastojanje od dva metra. Poslodavci koji obavljaju delatnosti u oblasti trgovine na malo, usluga u oblasti ugostiteljstva, kao i preduzetnici u trgovinskim centrima, dužni su da primene sve preventivne mere u cilju sprečavanja zarazne bolesti Covid-19. To podrazumeva ograničen broj ljudi u istom prostoru, dezinfekciju objekata, upotreba zaštitne opreme i dezinfekcionih sredstava. Priređivači igara na sreću mogu obavljati svoju delatnost u objektima koji nisu veći od 400 metara kvadratnih uz primenu svih obavezujućih zaštitnih mera.

Lična dokumenta kojima je istekao rok važenja za vreme vanrednog stanja smatraće se važećim , ukoliko zahtevi za izdavanje novih budu podneti u roku od 30 dana od dana prestanka vanrednog stanja. Vlada Republike Srbije još jednom apeluje na građane da se uprkos prestanku vanrednog stanja i kidanju određenih pravila, pridržavaju svih preventivnih mera u cilju zaštite od zarazne bolesti Covid -19.