Jedinstvena prilika za mlade zapadnog Balkana da volontiraju širom regiona predstavljena je javnosti u utorak 8. juna u Podgorici i online. Naime, oko 400 mladih iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Severne Makedonije i Srbije imaće priliku da volontiraju u regiji a mnogima od njih ovo će biti prvi put da putuju . Program nudi tri mogućnosti; ROUTE MINI, ROUTE MIDI i ROUTE MAXI. ROUTE MINI pruža mogućnost volontiranja na regionalnim festivalima i sportskim manifestacijama, u trajanju do sedam dana. ROUTE MIDI posvećen je volonterskim aktivnostima u zajednici koje traju do dve nedelje, na primer, volonterskim letnjim kampovima dok ROUTE MAXI pruža priliku mladima da provedu do dva meseca volontirajući u nekim od najistaknutijih organizacija civilnog društva u regiji. Svi troškovi za izabrane volontere i volonterke će biti pokriveni (smeštaj, hrana, putovanje, osiguranje) a već je primljeno više od 200 prijava mladih širom regije. Proces prijave će biti otvoren tokom celog leta na https://routewb6.org/join-us. Kroz program, volonteri će podržavati lokalne inicijative, i voditi se relevantnim inicijativama širom regije, kao i steći veštine kritičkog razmišljanja o izazovima sa kojima se zajednice suočavaju.

Po prvi put na zapadnom Balkanu, Regionalni program prekograničnog volontiranja osmišljen je u saradnji sa mladim ljudima koji će od njega imati direktne koristi. Proces osmišljavanja uključivao je mlade iz cele regije koji su aktivno učestvovali u kreiranju ovog programa.

Projekat ROUTE WB6 ima za cilj promociju prekograničnog volontiranja kao alata koji će doprineti smanjenju socijalne i etničke distance među mladima u regiji, kao i jačanju njihovih prosocijalnih i evropskih vrednosti, dovodeći do pomirenja, stabilnosti i prosperiteta regije. Projekat širom zapadnog Balkana provodi konzorcijum koji predvodi Regionalni ured za saradnju mladih (RYCO) u saradnji s Beyond Barriers, Omladinskom mrežom Jugoistočne Evrope, Lensom, Kulturnim centrom mladih Bitola, Asocijacijom za demokratski prosperitet Zid, Mladim istraživačima Srbije te Institutom za razvoj mladih KULT. Projekat podržava norveško Ministarstvo spoljnih poslova.