Pokrajinska vlada čestita svim građanima Autonomne pokrajine Vojvodine 25. novembar – datum od pokrajinskog značaja i dan na koji je, pre 102 godine, Velika narodna skupština u Novom Sadu donela odluku o prisajedinjenju Vojvodine Kraljevini Srbiji.

Odluka o prisajedinjenju koju je 25. novembra 1918. godine jednoglasno donelo 757 poslanika Velike narodne skupštine, najvažniji je događaj u istoriji Vojvodine i jedan od najznačajnijih događaja za Srbiju u celini. Tog dana ostvareni su vekovni snovi srpskog, ali ne samo srpskog naroda o slobodi i ujedinjenju i definitivno promenjen tok istorije.

Upravo zbog toga je Skupština AP Vojvodine, na inicijativu Pokrajinske vlade, 2018. godine donela odluku da se 25. novembar obeležava kao datum od pokrajinskog značaja i ustanovila niz pokrajinskih priznanja, uključujući i ono najviše – Nagradu „Mihajlo Pupin“.Tokom više od sto godina u slobodi Vojvodina je, kao integralni deo Republike Srbije, sačuvala i izgradila važne institucije i u svim oblastima društvenog života stvorila uslove za punu ravnopravnost i prosperitet svih onih koji u njoj žive.Stoga, na ovaj dan još jednom odajemo počast velikanima poput Svetozara Miletića i Jaše Tomića, koji su svojom snagom, hrabrošću i istrajnom borbom stvorili uslove za donošenje odluke o prisajedinjenju. Istovremeno, pamtimo i obeležavamo i slavne pobede srpske vojske u Prvom svetskom ratu, koje su omogućile dolazak slobode i na ove prostore.

Zbog epidemije Kovida 19 tradicionalna svečana akademija posvećena prisajedinjenju Vojvodine Kraljevini Srbiji neće biti održana, a Nagrada „Mihajlo Pupin“ i ostala pokrajinska priznanja biće uručena naknadno.