U nedelju, 19. septembra u Dečjem pozorištu Subotica, svečanom ceremonijom otvoreno je dvadeset osmo izdanje Međunarodnog festivala pozorišta za decu . Festival  se održava se na nekoliko lokacija u Subotici, a u glavnom programu je na repertoaru 10 predstava ansambala iz Izraela, Nemačke, Mađarske, Češke, Hrvatske, Brazila, Slovačke, BiH (Republike Srpske) i Srbije.

Dečija radost i ljubav prema dobrim predstavama okupili su nas po 28. put u Subotici na velikoj međunarodnoj smotri teatra za decu. Prošle godine smo održali jedan sveden i skroman festival jer nas je pandemija korona virusa razdvojila od naših prijatelja širom sveta, koji su želeli da nas posete i pokažu svoje sjajne predstave subotičkim mališanima – rekao je prilikom otvaranja gradonačelnik Stevan Bakić, dodajući da uprkos izazovima tradicija nije prekinuta.  Gradonačelnik Bakić uručio je nagradu za životno delo „Mali princ” reditelju i glumcu Jovanu Caranu, kao i kreatorki lutaka, kostima i scenografije Ljudmili Konstantinovoj Hense iz Kazahstana, za izuzetan doprinos razvoju kulture i scenske umetnosti za decu. Posthumna nagrada za život posvećen stvalaštvu za decu pripala je reditelju Dragoslavu Todoroviću, a nagradu je primila njegova saradnica Erika Janović.  Pomalo je zastrašujuće saznanje da sam od ovog trenutka u društvu tako velikih ljudi kao što je Jurkovski, Boris Goldovski, Lule Stanković, i mnogi drugi. Još je strašnije kad se setim da treba svoje radove da uporedim sa svim tim velikanima – rekao je prilikom dobijanja nagrade Jovan Caran  dodajući da se sa ovim velikanima može ravnati po svojoj posvećenostiposlu, kao i stalnom potrebom da one pomalo uobražene muze podstiče da svoje blagoslove, ponekad, upute dečijem teatru i umetnosti za decu. Ljudmila Konstantinova Hense zahvalila se takođe organizatorima festivala  na nagradi izrazivši želju da se na festivalu pojavi što više pozorišta iz raznih zemalja, koja će obradovati publiku, a naročito decu. Na ceremoniji otvaranja festivala odata je počast i dobitnicima nagrade „Mali princ” koji su preminuli ove godine, Vladimiru Andriću i Minji Suboti. Takmičarski program festivala otvoren je na sceni „Jadran” Narodnog pozorišta u Subotici predstavom „Duhovi šume” teatra Cia Elder Kloster iz Brazila. Ovo je lutkarska pozorišna predstava bez govora, ali sa uzbudljivom muzikom koja predstavlja bića iz brazilskog folklora koja su odgovorna za prirodnu ravnotežu, kao i njihovu neumornu borbu sa nadolazećim svetom tehnologije.

Drugog festivalskog dana, u ponedeljak 19. septembra, u takmičarskom programu publika će moći da pogleda predstave „Aero” u izvođenju teatra Odivo iz Slovačke (Dečje pozorište Subotica, 10h), i „Oz” iz Mađarske (Vaskakas Puppet Theatre, Scena „Jadran” Narodnog pozorišta u 12h). Izložba Studentskih plakata biće otvorena u 9 časova u Fondaciji za omladinsku kulturu i stvaralaštvo Danilo Kiš, dok će izložba u čast dobitnicima „Malog princa” biti otvorena u 11:15 u Galeriji Otvorenog univerziteta Subotica.  Publika će od 16 časova u Dečjem pozorištu Subotica moći da pogleda i baletsku predstavu „Snežna kraljica” (van takmičarske konkurencije), dok je u 17 časova u bioskopu Eurocinema na repertoaru film „Stela” reditelja Stevana Vujičića.  Za 17 časova u Hotelu Patria zakazan je i razgovor sa dobitnicima nagrade „Mali princ”, Jovanom Caranom i Ljudmilom Konstantinovom Hense, koji će moderirati dr Zoran Đerić, selektor festivala.