U okviru oblasti svojih delovanja Caritas će 20. septembra, na nekadašnjem prostoru bioskopa Zvezda otvoriti , drugo po redu socijalno preduzeća u Subotici. Proizvodi iz pekare „5 hlebova“ i poslastičarnice „Blaha Lujza“ moglo bi se reći nešto su sasvim novo što će Subotičani imati priliku da probaju. Ideja je , kaže Gabor Ritz, koordinator Caritasa, začeta 2014. godine da bi se projektu pristupilo 2017./2018. godine izradom studije o izvodljivosti, u sklopu velikog projekta u koje su ušle još tri afričke zemlje, Senegal i Srbija. 2019. godine ugovori su potpisani gde je deo sredstava doniran od ADA –e odnosno deo sredstava od Caritasa Linc koji je „anđeo čuvar“ projekta Caritasa Subotica. 

Projekat u Subotici je ukupne vrednosti 84.800,00 evra  – rekao je Ritz i zahvalio se subotičkoj biskupiji na ustupljenom prostoru kao i izvođačima koje je danas teško naći. Zamenili smo kompletnu struju, plafone, uradili izolaciju zidova, izgradili toalete za osobe sa invaliditetom kao i toalete i tuševe za zaposlene, postavili pločice po sanitarnim standardima – dodaje još Gabor Ritz i navodi da je ovo zaista složen projekat gde su se u nekoliko navrata uverili da su čuda moguća. Helmut Gregger je čovek koji već 24 godine u Austriji i Berlinu ima svoje pekare koje uspešno posluju sa konceptom da se u njima koristi puno ljudskog rada a malo mašina.Koriste se prirodni sastojci, bez aditiva i stare recepture naših baka. Trenutno se radi probna proizvodnja sa starim testom uz pomoć pekara iz Austrije koji su u Suboticu došli baš ovim povodom.

Peć se loži na drva i brikete sat vremena, kada dostiže temperaturu do 200 stepeni, da bi nakon toga 11 sati bila topla i spremna za pečenje raznovrsnih peciva – kaže još Gabor Ritz dodajući da je prilikom unošenja peći bila potrebna i asistencija policije, radi obezbeđenja saobraćaja u centru grada. Planiramo da zaposlimo, po principu pekara u Austriji, ljude koji su sa određenim invaliditetom odnosno i one bez zanimanja koji imaju volju da nauče da rade pekarski posao. Pokušali smo da uspostavimo saradnju sa Hemijskom školom kako bi se tamo eventualno edukovao kadar za potrebe zapošljavanja u našem preduzeću iako je to za sada uslovljeno propisima Ministarstva obrazovanja kao i sa Otvorenim univerzitetom gde će se organizovati kurs za pekare odnosno poslastičare. U ponedeljak, 06.septembra blagoslovom prostorija i peći koja je dobila ime Florijan zbog Svetog Florijana zaštitnika pekara, mesara i vatrogasaca počeo je i život u ovoj maloj, veseloj radionici, koja će zapošljavati 14 osoba dok je zvanično otvaranje predviđeno za 20. septembar u 10 časova.