U Srpskom kulturnom centru „Sveti Sava“ u ponedeljak je otvorena kulturno-duhovna manifestacija  Nedelja pravoslavlja koja je u znaku tridesetogodišnjeg rada i postojanja istog. Naime, 13. aprila 1991. godine sa ciljem da afirmiše srpsku duhovnost i kulturu, da širi i štiti najznačajnije vrednosti naše istorije, tradicije i stvaralaštva oformljen je Srpski kulturni centar „Sveti Sava“ a od 19. do 25. aprila u okviru samog programa održaće se sedam progama. Čast da otvori Nedelju pravoslavlja imao je Gradonačelnik Stevan Bakić koji je naglasio da je svaka godina između 1991. i danas bila ispunjena  mnogobrojnim kulturnim događajima, mudrim rečima velikana srpske kulture, akademika, državnika i slavilaca srpske istorije.

Svima njima je domaćin bila organizacija sa imenom Svetog Save, koje obavezuje na ozbiljnost i istrajnost u misiji očuvanja i predstavljanja srpske tradicije. Spski kulturni centar svoj uzvišeni zadatak obnaša u prostorijama crkvene zadužbine Dušana Radića, velikog subotičkog dobrotvora. On je davne 1888. podigao kuću gde smo se i danas okupili a gde se srpski narod okupljao od 1916. godine. Kada je Radić preminuo u austrougarskom logoru svoj dom je testamentom ostavio svom rodu i svojoj crkvi a zaveštao je i mnoga druga dobra koja su omogućila rad i mnogim drugim kulturnim institucijama – rekao je Gradonačelnik Bakić  ističući da je prava prilika da se danas kaže da je veliku ulogu vraćanja ovog prostora crkvi i ispravljanju nepravde prema Dušanu Radiću i  srpskom narodu imala gospođa Mileva Marodić dok je njen suprug Milan dao svoj doprinos kao jedan od osnivača , dugogodišnji predsednik i organizator programa SKC Sveti Sava.  

Zvanično otvarajući  nedelju pravoslavlja znamo da se nalazimo u velikom Vasrkšnjem postu – postu kao pripremi za doček praznika nad praznicima za koji se pripremamo postom i molitvom, da uvidimo svoja sagrešenja, da ih koliko god možemo u svetim hramovima ispovedimo a da praznik dočekamo tako što ćemo se pričestiti telom i krvlju Gospoda Boga i spasa našega Isusa Hrista kao što su to radili i svi oni koji su bili pre nas – rekao je večeras otac Dušan prenoseći pozdrave i blagoslove njegovog Preosveštenstva episkopa Bačkog gospodina dr Irineja koji zbog mnogobrojnih obaveza nije večeras mogao da prisustvuje manifestaciji. Prvo veče Nedelje pravoslavlja obeležilo je otvaranje izložbe umetnika Svetozara Pandurovića koji u ovoj godini obeležava 30 godina svog umetničkog stvaralaštva.

Ja ne verujem u slučajnost – verujem u promisao – rekao je večeras Svetozar Pandurović , jedan od najistaknutijih savremenih srpskih stvaralaca iz oblasti industrijskog dizajna crkveno umetničke produkcije unutrašnje arhitekture i konzervatorsko restauratorskog rada. Izložba je otvorena i u danima kada crkva obeležava uspomenu na jednu od njenih velikih pobeda nad ikonoborcima za očuvanje svetih ikona u Crkvi. na sedmom Vaseljenskom saboru u Nikeji 787. godine. Izložba je ujedno nastavak osmovekovne tradicije crkveno-umetničkog stvaralaštva koje je tokom vremena bilo od velike važnosti u duhovnom smislu za vaskoliki srpski narod u očuvanju slobodarske svesti i jedinstva nacionalnog identiteta. Sutra u 18 časova u okviru Nedelje pravoslavlja održaće se program Letopis matice srpske: Nova redakcija pred novim izazovima a gosti večeri biće : Đorđ Sladoje, glavni i odgovorni urednik „Letopisa“, Selimir Radulović, književnik i dr Zoran Đerić, književnik.