Početna Aktuelno OTVORENA MODERNO OPREMLJENA GRADSKA ČITAONICA

OTVORENA MODERNO OPREMLJENA GRADSKA ČITAONICA

170
0

Danas je u Gradskoj biblioteci svečano otvorena i predate na korišćenje  nova, moderno opremljena gradska čitaonica . Ova investicija započeta je uoči priprema obeležavanja 125 godina subotičke biblioteke a od tada prošlo je nekoliko faza. Neke od njih su završene, neke su započete i jedna od njih je ova danas kojom se zaokružuje čitava priča. Obezbediti više od 600.000 evra za ovu investiciju nije mala stvar – rekao je ovom prilikom predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor izražavajući ujedno zahvalnost predsedniku Mađarskog nacionalnog saveta Jene Hajnalu  koji je imao lavovsku ulogu u ovom poduhvatu.

Trebalo je smisliti, zapakovati i servirati priču da iza svega bude pozitivna odluka koja će održati sposobnost i mogućnost realizacije programa na nogama, a to se desilo. Subotička bilioteka je značajna jer je institucija koja svima nama predstavlja bazu za očuvanje identiteta. Pitanje identiteta je pitanje broj jedan na početku 21. veka i u tom pitanju između nosilaca različitih identiteta nema sukoba.  Ima sukoba prema onima koji negiraju pitanje identiteta kao značajno pitanje – rekao je još Pastor dodajući  da subotička biblioteka ima presudnu ulogu pre svega u subotičkim odnosno regionalnim okvirima oko ovog pitanja i istraživanja šta se dešavalo u proteklim decenijama ili stotinama godina unazad, šta je to što je bio nekakav zajednički imenitelj koji danas treba sve nas da jača i povezuje.

130 godina je jedna velika godišnjica i voleo bih da ne postoji ni jedan Subotičanin, koji je naučio da čita i piše koji nema člansku kartu Biblioteke jer je to vrednosno opredeljenje i veliki zadatak pedagoga i ukupnog ambijenta roditelja a za šta je subotička biblioteka danas spremna. To što se rade novi projekti  i crteži  znak je da ne želimo ovde da stanemo. Naprotiv želimo da nađemo partnere za mnogo veći poduhvat  koji se odnosi na kompletnu rekonstrukciju ovog velelepnog zdanja odnosno punjenje jednim novim sadržejm 21- veka uz očuvanje vrednosti koje zgrada nosi.  

Svečanosti otvaranja novih savremeno opremljenih prostorija čitaonice prisustvovao je i Gradonačelnik, Stevan Bakić koji je ovom prilikom rekao da ga posebno raduje što u godini kada slavi 130 godina svog postojanja ova ustanova uvodi svetski standard bibliotekarstva u našu gradsku biblioteku. Ne možemo da se u ovom momentu ne setimo profesora Ištvana Ivanjija  kao i drugih značajnih imena zaslužnih za razvoj i unapređenje ove ustanove: Jovana Manojlovića, Mije Mandića, Isidora Milka, Blaška Vojnić Hajduka, Alekse Ivića i  drugih osnivača, profesora, donatora i dobrotovora ovog hrama knjige – rekao je Gradonačelnik Bakić dodajući da je upravo ova čitaonica nadogradnja svega onoga što su u nam u amanet ostavili pomenuti velikani. Nikada se nije više ulagalo  u kulturu i duhovnost nego u prethodnih osam godina i to najviše zahvaljujući kulturnoj politici koju vodi predsednik Aleksandar Vučić i Vlada RS  – rekao je još Bakić dodavši da je ovaj projekat odnosno investicija mađarske vlade posledica dobrosusedskih  odnosa Mađarske i Srbije koji su najbolji u istoriji postojanja ove dve države.

Raduje me kada se vidim spoj  tradicionalnog i modernog a ova zgrada je primer za to – rekao je danas takođe prisutan na svečanosti Predsednik Skupštine Grada Subotice, dr Balint Pastor  dodavši da sve ono što čini duh Subotice treba negovati, čuvati i rekonstruisati što ne znači da točak istorije treba da stane i da građani, istraživači i profesori ne treba da koriste prednosti moderne tehnologije.Zbog toga je ova investicija savršena. Svi oni koji budu dolazili moći će da stvaraju na način kako to mogu da čine njihove kolege u evropskim i svetskim metropolama što znači da je subotička biblioteka ispred mnogih biblioteka u okruženju . Ipak, kada se zgrada bude potpuno obnovila moćićemo da kažemo da ispunjavamo sve uslove kao i da smo očuvali zgradu koja je simbol Subotice do izgradnje Gradske kuće i Sinagoge. Predsednik Mađarskog nacionalnog saveta Jene Hajnal dočarao je svojim impresijama o samom gradu i veličinu zdanja ove kulturne ustanove rečima da Subotica nije samo Grad za sebe nego Grad za sve. U tome vidim veliki preokret i  punim srcem sam podržavao ovaj poduhvat jer kultura ne poznaje granice – rekao je ovom prilikom Hajnal. Za svoj 130. rođendan Gradska biblioteka dobila je potpuno novu, savremeno opremljenu čitaonicu od 400 kvadrata sa dvorištem, monografiju istorije Gradske biblioteke povodom njenih 130 godina kao i mogućnost da predstavi viziju planova i ambicija kroz idejni projekat Željke Radulović Ražnatović.

OSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime