Gradonačelnik Subotice Stevan Bakić svečano je u ponedeljak, 04.05. otvorio 14. Kadetski festival Šahovskog saveza Srbije, takmičenje koje se održava kao nacionalni šampionatu četiri kategorije, a na kojem će učešće uzeti više od 170 takmičara. Velika mi je čast i zadovoljstvo što mogu da vas pozdravim u Subotici, u gradu, koji voli ovu drevnu igru na 64 polja – rekao je Gradonačelnik Bakić dodajući da je Subotica grad sporta sa dugom sportskom tradicijom i u šahu.  Davne 1897. u ovom gradu je osnovan subotički šahovski kružok koji je između dva rata iznedrio nekoliko klubova čiju tradiciju danas baštini Šahovski klub Spartak. Subotica je dala mnoge velemajstore popot Andrije Fuderera, Tereze Štadler i Dušana Popovića a  ne možemo da se ne setimo Ivana Sedlaka , dugogodišnjeg sportskog direktora Spartaka, majstorskog kandidata i bivšeg predsednika Šahovskog saveza Jugoslavije koji je preminuo krajem prošle godine – rekao je Bakić ističući da je porodičnu tradiciju nastavio njegov sin Nikola Sedlak, velemajstor, uspešan takmičar sa kojim se Subotica ponosi.  Subotica i Palić bili su domaćini mnogim internacionalnim  i nacionalnim turnirima i takmičarima ali posebnu draž ima kada se u ovom gradu okupe mlade kadetske nade iz cele Srbije, gde imaju priliku da se druže i da se usavršavaju – dodao je još Bakić i poželeo takmičarima da se dobro osećaju u našem Gradu kao i da iz njega ponesu lepe uspomene. Generalni sekretar Šahovskog saveza Srbije Andrija Jorgić ovom prilikom najavio je da će Šahovskom savezu u narednom periodu jedan od zadataka biti organizacija Otvorenog  prvenstva Srbije Srbija Open, od 02.-08.jula, u Beogradu koji će ujedno biti i najjači turnir u Evropi ove godine.

Jedan od zadataka svakako će biti i stavljanje akcenta na najmlađe odnosno akcije u kojima će se najsupešniji šahisti nagraditi –  rekao je Jorgić dodajuči da je šah plemenita viteška igra i da svi zajedno treba da uživamo u njoj. Član Upravnog odbora Šahovskog saveza i direktor Festivala Ljubomir Jovanović izrazio je nadu da će šahisti na festival pokazati sve ono što šah čini naukom za sve druge igre a to je inteligencija, pamet, upornost, istrajnost i fer plej. Takmičari ne treba da budu pametne mašine koje samo pobeđuju oni treba da se druže, budu tolerantni kako bi u takvoj atmosferi stvorili atmosferu za buduća vremena, da se ljuti protivnici za šahovskom tablom  zajedno slože I naprave što bolje uslove za razvitak šaha u Srbiji.

Generalni menadžer Akademije Dositej, koja je ujedno i zlatni sponzor turnira Srećko Bačevac ovom  prilikom je istakao da je Akademija napravila izuzetan korak sa obzirom da su ideja i osnovni koncept Akademije da pruži najkvalitetnije obrazovanje kako za srednje tako i za visoke škole u Srbiji.  Kada znate gde idete nema razloga da tamo ne stignete. Ovo današnje okupljanje govori mnogo toga. Postoji nešto što se zove sinergija i bez čega nema rezultata. Svi mi pojedinačno možemo raditi određene stvari ali ako smo usmereni ka zajedničkom cilju mi ćemo ga i postići – rekao je Bačevac  navodeći da je šah mnogo više i od ogre i od sporta. On razvija vašu kreativnost. Šah vas uči da budete odgovorni a to je negde najteže. Morate da snosite odgovornost za svaki vaš potez, da se trudite da ne budete brzopleti  kako u šahu tako i u životu.