Opšta bolnica Subotica obeležila je u petak, 01. oktobra 180. godišnjicu rada, na žalost kao i prošle godine, u uslovima pandemije izazvane virusom kovid-19 a svečanosti su prisustvovali  zamenica Pokrajinskog sekretara za zdravstvo, dr Olivera Ivanov, član Gradskog veća zadužen za privredu, Srđan Samardžić, predsednik Skupštine grada, dr Balint Pasztor.  Ovo je značajan događaj kako za građane Subotice , tako i za region a i celu Srbiju – rekla je zamenica Pokrajinskog sekretara za zdravstvo dodajući da je od 2016. godine do danas uloženo preko 300 miliona dinara u opremanje bolnice, angio salu i pronatalitetnu politiku kao i da se u narednom periodu očekuju još veća ulaganja u pogledu rekonstrukcije bolnice.  Sa izrazima najvećeg poštovanja medicinskim radnicima i nemedicinskom osoblju jubilej je u ime gradonačelnika Stevana Bakića čestitao i član GV zadužen za privredu Srđan Samardžić koji je pročitao poruku prvog čoveka Grada. Čestitam vam 180. godišnjicu rada ustanove u kojoj svakog dana lečite Subotičane, unapređujete zdravlje i spašavate živote ljudi. Vaše požrtvovanje došlo je  do izražaja tokom trajanja pandemije koje na žalost i danas traje –  stajalo je u poruci gradonačelnika koji je apelovao na građane da se vakcinišu u što većem broju kako bi se zdravstveni sistem rasteretio a medicinski radnici vratili u normalan režim rada.

Prvi razlog što mi je čast što sam danas ovdeje , što ste vi zaista heroji 21. veka – obratio se Predsednik Skupštine Grada Subotice, dr Balint Pasztor medicinskom i drugom osoblju u bolnici dodajući da mu je čast što je prisutan na ovom događaju i iz razloga što malo gradova u Srbiji mogu da kažu da imaju bolnicu staru 180 godina.  Ovo je dupli jubilej. Opšta bolnica slavi 180 godina rada a 50 godina je prošlo i od podizanja centralne zgrade u kompleksu Opšte bolnice, pored kapelice i zgrada koje su i danas u funkciji, izgrađenih krajem 19. veka – rekao je Pasztor dodajući da instutuciju ne čine zgrade, objekti i stvari već ljudi. Prisutnima se obratio i direktor Opšte Bolnice Slobodan Puškar navodeći da je u proteklih godinu i po dana odrađen ogroman posao. Ovo je ujedno i najteži ispit bolnice od njenog osnivanja i slobodno možemo da kažemo da smo ga položili sa najvišom ocenom. Bolnica je kao sistem bila pripremljena za prijem kovid pacijenata i pre širenja pandemije na teritoriji Srbije a to dokazuje i zbrinjavanje prvog pacijenta, u martu 2020. godine – rekao je Puškar dodajući da je do danas u Opštoj bolnici hospitalizovano 3500 pacijenata od čega je 300 pacijenata prošlo kroz intenzivnu negu odnosno bilo na respiratoru.

Kroz respiratornu ambulantu prošlo je 14000 pacijenata, urađeno je 25.000 briseva, kao i 5000 skenera… Za vreme  pandemije bolnica je radila na dva fronta. Prvi segment obuhvatao je kovid pacijente i  70% osoblja dok je na drugom frontu radilo osoblje koje je brinulo o pacijentima kojima je bila potrebna hirurška intervneija,  koji boluju od hipertenzije, dijabetesa. Obavljeno je 1800 porođaja 500 koronarnih intervencija i preko 9000 operativnih zahvata. Prethodnih pet godina ulaganja u zdravstveni sistem nisu izostala pa je tako 2017. godine započeta izgradnja angio sale gde je uloženo preko pola miliona evra, nabavljen je novi multi slajzni skener, ultrazvučni i rentgen aparati koji su zamenili muzejske primerke iz 1976. godine. Tu je i kolonoskopski stub za gastroenterologiju, zatim 32 nova kreveta, 15 respiratora sa monitorima dok je svo ulaganje u opremu kroz saglasnost države ispraćeno prijemom novih kadrova. Primljeno je 68 doktora medicine, 3 farmaceuta, 193 medicinske sestre i 79 radnika u pomoćnim službama. Na specijalizaciji i subspecijalizaciji nalazi se 55 lekara od ukupno 204 lekara jer samo kroz prijem novih ljudi i njihovu edukaciju možemo da opravdamo ulaganja i da opremu iskoristimo u potpunosti – rekao je još Puškar i apelovao na građane da se vakcinišu i spreče širenje bolesti, zaustave je kako bi se svi vratili normalnom životu.

Prva gradska bolnica otvorena je 1. oktobra 1841. za vreme gradonačelnika Josipa Sarića i glavnog gradskog lekara dr Antala Kovača. Ona je svoj rad započela iste godine kada i prva bolnica Grada Beograda i spada  u najstarije ustanove zdravstvene zaštite u našoj zemlji. Samo neki Subotički lekari koji su dali  svoj doprinos u radu bolnice kroz istoriju su dr Petar Stojković, jedan od prvih hirurga,  dr Ignjac Vajs, u čije je vreme podignut najmoderniji bolnički kompleks 1897. koji stoji i danas, dr Paja Ivković Ivandekić kao i dr Lajoš Seker koji je dao svoj doprinos da se podigne velika bolnička zgrada, 1971. godine.