Direktor Javnog preduzeća za upravljanje putevima, urbanističko planiranje i stanovanje Subotica Predrag Radivojević izvršio je danas, u krugu Javnog preduzeća za prevoz putnika u gradskom i prigradskom saobraćaju „Subotica-trans“, na Segedinskom putu, smotru opreme i ljudstva preduzeća „Extra-auto transport” iz Vrbasa, angažovanih za potrebe Zimske službe na teritoriji grada Subotice. Za čišćenje 127 kilometara lokalnih puteva, 127 kilometara gradskih ulica i više od 160.000 kvadratnih metara trgova, pešačkih površina i biciklističkih staza obezbeđena je kvalitetna mehanizacija i dovoljno ljudstva, rizle i soli.

Uz podsećanje da, po Zakonu o putevima, Zimska služba traje od 1. novembra do 1. aprila naredne godine, Radivojević je, obraćajući se medijima, izjavio da je ove godine mreža koja se održava u zimskim uslovima povećana za 25 odsto, jer su, kako je rekao, nakon izgradnje „Ipsilon“ kraka određene deonice državnih puteva prešle u nadležnost lokalnog upravljača puta.

„Sredinom ove godine, Javno preduzeće ’Putevi Srbije’ poverilo nam je te deonice. Reč je o Kelebijskom putu, kao i Somborskom putu, do prvog kružnog toka sa ’Ipsilon’ krakom, Zagrebačkoj ulici i Beogradskom putu, do Bajnatske ulice. To je povećalo mrežu koju održavamo za 17 kilometara, a kada u obzir uzmemo i biciklističke staze izgrađene u 2019. godini, a to je biciklistička staza u Bačkim Vinogradima, na Horgoškom i Kelebijskom putu, površine 21.600 kvadratnih metara koju smo uzeli u održavanje, obim Zimske službe povećan je za 25 odsto. U zaštićenom delu Parka prirode Palić poslove na Zimskoj službi radi JP ’Palić-Ludaš’. Imamo 127 kilometara lokalnih puteva, 127 kilometara gradskih ulica i preko 160.000 kvadratnih metara trgova, pešačkih površina i biciklističkih staza. U ovu svrhu u budžetu grada predviđeno je 65 miliona dinara”, istakao je Radivojević.

U ime preduzeća „Extra-auto transport”, novinarima se obratio Miloš Ljubisavljević koji je rekao da će se baza mehanizacije Zimske službe nalaziti na Paliću, kao i prethodnih godina.

„Trgovi, ulice, putevi i sve gradske saobraćajnice biće održavani prema planu i programu rada Zimske službe mehanizacijom koju taj plan i predviđa. U gradu se putevi održavaju posipanjem soli iz razloga da se kanalizaciona mreža ne bi zagušivala, dok se na otvorenim saobraćajnicama putevi posipaju solju i rizlom. Osim kamiona koji su opremljeni nosačima za so, u sastavu Zimske službe nalazi se i pet kamiona nosivosti do pet tona, dva utovarivača, jedan grejder, šest kombinovanih mašina i 45 radnika. Obezbeđena je i so za podelu trećim licima, kao i kante koje će se nalaziti u užem centru grada gde će građani moći da preuzmu so za svoje potrebe. Kante će redovno biti dopunjavane. Naš zadatak je da putevi budu prohodni i da svi učesnici u saobraćaju ostanu bezbedni. Za ovu sezonu kupljeno je i lagerovano 1.300 tona rizle i 1.300 tona soli“, naveo je Ljubisavljević.