U Velikoj većnici Gradske kuće danas je održana šesta sednica Skupštine Crvenog krsta Subotica – gradske organizacije. Nakon radnog dela sednice, koji je podrazumevao razmatranje i usvajanje Izveštaja o radu za 2020. godinu i Plana rada za 2021. godinu, upriličen je i svečani deo sednice Skupštine u okviru kojeg su uručena visoka priznanja Crvenog krsta Srbije i Crvenog krsta Subotica istaknutim pojedincima i ustanovama za njihov doprinos i zasluge u sprovođenju misije Crvenog krsta.

Sednici su prisustvovali i gradonačelnik Subotice Stevan Bakić, pomoćnici gradonačelnika Zagorka Panić i Vesna Bosančić, član Gradskog veća Ilija Đukanović, potredsednica Crvenog krsta Srbije, Simka Somer, i sekretar Crvenog krsta Vojvodine, Boško Mitrašinović. Šestu sednicu Skupštine CK Subotica za mandatni period 2018-2022. godina otvorila je, pozdravljajući članove Skupštine i goste, predsednik Skupštine dr Livija Despenić, a prisutnima u Velikoj većnici potom se obratio gradonačelnik Stevan Bakić. On je izrazio zahvalnost na časti koju mu je Crveni krst u Subotici ukazao pozivom da se obrati na sednici Skupštine i podsetio da je i krajem marta, kada je Crveni krst Subotice obeležavao 135 godina svog postojanja i rada, imao zadovoljstvo da ovoj plemenitoj organizaciji čestita taj veliki jubilej u čijem znaku protiče i današnja Skupština, i čitava ova godina.

Čestitam vam 135 godina humanitarnog rada po principima najvećeg pokreta u svetu. Čestitam i svim dobitnicima priznanja sa zahvalnošću na humanitarnom doprinosu i delima koja iza tih priznanja stoje- rekla je, između ostalog, Simka Somer.U svečanom delu sednice Skupštine Crvenog krsta Subotica, priznanja „Zlatni znak” Crvenog krsta Srbije dodeljena su dr Nadi Kosić Bibić, dr Mariji Stević Major, Ivanu Ivandekiću i  firmi „Ivašped“  d.o.o. Subotica, dok su priznanja „Srebrni znak“ Crvenog krsta dobili Peđa Ivović, Aleksa Petrić, „SMB betonjerka“ d.o.o. Subotica i „Office Shoes“ d.o.o. Subotica. Zlatna plaketa Crvenog krsta Subotica dodeljena je Aleksandru Petriću, Bežiki Kišpal, Janošu Kočišu, firmama „Ametek” d.o.o. Subotica „Support” d.o.o. Subotica i Službi za transfuziologiju Opšte bolnice Subotica.

Drago mi je što su danas sa nama i visoki gosti iz republičke i pokrajinske organizacije Crvenog krsta, koji će uručiti i značajna priznanja humanim Subotičanima koji su se posebno istakli u volontiranju ili podržavanju rada naše gradske organizacije, kako tokom pandemijske krize, tako i tokom svog ukupnog ličnog i profesionalnog života– rekao je gradonačelnik Bakić Uz konstataciju da Grad Subotica takođe daje svoj doprinos i to danas možda više nego ikada u ovih 135 godina,  Bakić je istakao da je pandemija, pored mnogo loših stvari,  donela i nešto dobro – veću bliskost i saradnju između lokalne samouprave i Crvenog krsta. U restriktivnom budžetu za 2021. godinu Grad je, pored redovnog finansiranja ‘Narodne kuhinje’ i Prihvatilišta za beskućnike, uspeo da obezbedi i sredstva za javna ovlašćenja Crvenog krsta. To je put kojim ćemo nastaviti, a nadamo se da ćemo u budžetu za sledeću godinu moći i više da izdvojimo za sve što činite za naš grad i našu zemlju. Čestitam svim dobitnicima priznanja i u ime Grada i svoje lično ime izražavam najveće poštovanje i zahvalnost za njihov doprinos radu Crvenog krsta u Subotici- naglasio je gradonačelnik Bakić. Simka Somer je, obraćajući se prisutnima, kazala da se činjenica da smo jedno od  najstarijih nacionalnih društava u međunarodnoj federaciji društava Crvenog krsta i Crvenog polumeseca potvrđuje i danas u Subotici.