Savet za bezbednost saobraćaja Grada Subotice u saradnji sa AKTIV NS u utorak, 23. novembra organizovao je edukaciju roditelja o pravilnoj upotrebi dečjih auto sedišta, kao i dodelu istih. 

Danas ćemo roditeljima podeliti auto sedišta ali ono što je još bitnije je da će oni imati priliku da odslušaju predavanja o značaju i pravilnoj upotrebi auto sedišta jer je glavni zadatak istih da  ako dođe do nezgode zaštiti ono najvrednije što svi imamo , a to su životi i zdravlje naše dece – rekla je ovom prilikom Marijana Jovanović, diplomirani ing saobraćaja ispred organizacije Aktiv NS dodajući da autosedište mora da se koristi na pravi način. Nije dovoljno samo imati auto sedište jer ako se ne koristi ispravno i ukoliko dođe do nezgode ono neće odraditi svoj posao – rekla je Jovanović i istakla da joj drago što je Savet za bezbednost saobraćaja grada Subotica prepoznao značaj ove edukcije.

Priliku da odslušaju obuku imali su i maturanti srednje Medicinske škole kao i zdravstveni radnici koji dolaze u kontakt sa roditeljima, sa ciljem unapređenja bezbednosti dece kao putnika. Nedopustivo je da nam i jedno dete strada u saobraćaju – kaže još Jovanović i dodaje da na žalost u saobraćajnim nezgodama deca kao putnici u automobilima, kada su u većini slučajeva sa svojim roditeljima, češće stradaju nego kao pešaci ili biciklisti. Prema podacima sa kojima raspolažemo deca su, pored svih sistema zaštite i Strategije koju je donela država na žalost ipak najugroženija u saobraćaju a to ne bi smelo da se dešava.U Srbiji u proseku negde oko 60 posto roditelja koristi dečija auto sedišta ,što još uvek nije zadovoljavajući procenat ali je mnogo veći od recimo pre 5-6 godina. Pored toga ogroman problem je što od tih roditelja koji koriste auto sedišta, preko 90 posto pravi neku grešku u korišćenju i onda kad ukrstite ta dva podatka ustvari imamo jako mali broj dece koje se pravilno prevoze i koja su zaštićena u slučaju da dođe do saobraćajne nezgode. Subotica je inicirala i finansirala ovu akciju a kao i pre dve godine ona je naišla na dobar odziv roditelja. Oni su prepoznali značaj obuke a mi smo edukaciju uvrstili u program i za narednu godinu – rekao je Petar Pantelinac predsednik Saveta za bezbednost saobraćaja Grada dodajući da su za ovaj vid podrške predviđena i značajna sredstva.