Danas je u Sinagogi održana komemoracija povodom godišnjice deportacije Jevreja iz Subotice. Naime, svake godine,16.juna obeležava se godišnjica od strašnog događaja koji se desio skoro pred kraj rata, 7 meseci pre nego što je Aušvic oslobođen. Velika grupa, od 4000 subotičkih Jevreja poslata  je stočnim vagonima uglavnom u Aušvic a 90 posto iz zloglasnog logora nije se vratilo. Jevreji iz Subotice su samo deo Jevreja koji je stradao jer je to je bila čitava akcija, od marta meseca do kraja leta, kada su svi Jevreji koji su se nalazili na tadašnjem području Mađarske okupacione zemlje ,po  zakonima koji su doneti ,podeljeni u getoe da bi im pre toga bila oduzeta sva građanska prava i imovina. Posle rata u Subotici je ostalo svega 800 Jevreja a prošlo je dosta vremena kada su uspeli da se uz pomoć jevrejske opštine malo organizuju i ponovo uključe u život.

Ovaj datum nam je bitan  kako bi preneli poruku u budućnost o sudbini Jevreja pre 70 i kusur godina – rekao je predsednik Saveza jevrejskih opština Robert Sabadoš dodajući da će se se u zajednici truditi  da svi ovi događaji ostanu.

Mi kao živi ljudi svedočićemo o tome da sve ono što je bilo može da se ponovi ukoliko nismo budni i do kraja oprezni sa dešavanjima koja su oko nas u neviđenoj ekspanziji. Svedoci smo da u poslednje vreme imamo velik broj antisemitskih izjava  odnosno pojava  koje moraju na neki način da alarmiraju javnost  – rekao je Sabadoš ističući da se ne često povezuje jevrejstvo sa kovidom a nedavno je u Beogradu pored marketa Aman osvanuo plakat sa kukastim krstom na kojem je pisalo We are everywhere. Jevrejska zajednica u Srbiji je vrlo zabrinuta zbog ovih dešavanja i od nadležnih organa zatražila je adekvatnu reakciju. Komemoraciji je prisustvovao i Gradonačelnik Stevan Bakić.