Predsednik Skupštine Grada dr Balint Pastor danas je zajedno sa Pokrajinskim zaštitnikom građana  – ombudsmanom, profesorom dr Zoranom Pavlovićem bio domaćin okruglog stola pod nazivom “Poverenje u institucije” koji se održao u Velikoj većnici. Subotica je za mene profesionalno prvo mesto gde sam progovorio o ovoj temi kada sam promovisao svoju životnu temu “Zaustavimo nasilje” odnosno “Nulta tolerancija na nasilje”, pre deset godina. Ovo je kontinuirani rad, moj lično, ali i institucije na čijem sam čelu– rekao je danas prof dr Pavlović ističuči da bez saradnje predstavnika sredstava javnog informisanja, profesionalaca i organizacija civilnog društva neće biti rezultata.

Ovo nije nova tema, ništa o čemu se i ranije nije govorilo ali činjenica je da se mora raditi preventivno. Rezultata neće biti bez preventivnog rada i pripremanja procedura prema kojima ćemo svi morati da postupamo kako državni organi tako i svi oni kojima je stalo do dobrobiti i odraslih I onih koji su naša budućnost a to su naša deca. Na skupu je govorio i novinar RTS-a, Toni Bedalov koji je istakao da nasilje više nije tabu tema. Shvatili smo da nasilje postoji, da ono buja i prihvatili da to više nije privatna stvar porodice  nego  stvar koja se tiče svih nas i koju svako treba da prijavi.  Bedalov je govorio o odgovornosti medija koji se profesionalno bave poslom koji uvek moraju sagledati obe strane imajući u vidu da svaka priča ima nekoliko strana kao i da mediji insistiraju na otvorenosti institucija ka istim odnosno da institucije daju informaciju šta se dogodilo. Ako informaciju nemaju mediji nagađaju na osnovu onog što su načuli, zato insistiramo da informaciju dobijemo što pre. Želimo da ohrabrimo instuticje da kažu i građane da nasilje prijave bez obzira kako institucije reaguju jer poverenje moramo imati. Posao medija je da budu dobar partner svima i instutucijama i žrtvama kako bi se nasilje preveniralo.

Advokat Miodrag Batinić na skupu je izneo zamerku zašto na okruglom stolu nije bilo predstavnika Advokatske komore i postavio pitanje kome da se prijave oni lažno optuženi za nasilje. Čak 70% slučajeva prijava za nasilje je zloupotreba. Kada neko želi nekome da napakosti može da ga prijavi za nasilje a institucije imaju na neki način obavezu da donesu hitne mere čime krše Zakon o krivičnom postupku – rekao je Batinić i izneo da je na osnovu istog velik broj nepravedno oštećenih ljudi.