OD UTORKA 17.NOVEMBRA NOVO RADNO VREME UGOSTITELJSKIH OBJEKATA I PRODAVNICA OD 21 DO 5

Od utorka, 17. novembra do 1. decembra 2020. godine, radno vreme ugostiteljskih objekata, prodavnica, trgovinskih centara i drugih maloprodajnih trgovinskih objekata, pozorišta i bioskopa, priređivača posebnih i klasičnih igara na sreću, izuzev radog vremena apoteka, benzinskih pumpi u obavljanju delatnosti prodaje goriva i ugostiteljskih i drugih objekata koji vrše dostavu hrane, ograničava se tako da ti objekti neće raditi od 21 do 5.00 narednog dana – navodi se u uredbi Vlade Srbije.

Oko 1.100 komunalnih inspektora i 500 komunalnih milicajaca proći će najkasnije do 24. novembra obuku o novim ovlašćenjima koja su dobili prošlog petka kada su stupile na snagu izmene Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti. Nakon te obuke komunalni inspektori i milicajci moći će još efikasnije da sprovode mere Kriznog štaba što, između ostalog, znači kažnjavanje svakog ko ne nosi masku u zatvorenom prostoru ili ne poštuje fizičku distance.

To konkretno znači da komunalni milicajac ili gradski komunalni inspektor (turistički, ekološki, tržišni…) može da napiše na licu mesta kaznu od 5.000 dinara svakome ko, recimo, u zatvorenom prostoru ne nosi masku ili ne poštuje propisanu fizičku distancu.

Takođe, gradski komunalni inspektor ili komunalni milicajac može na licu mesta da piše kaznu pravnom licu ukoliko, primera radi, u ugostiteljskom objektu ne postoji dovoljan razmak između stolova ili u odnosu na kvadraturu ima više gostiju nego što je dozvoljeno. Novčane sankcije za pravno lice se kreću od 50.000 do 300.000 dinara.

Inače, gradski komunalni inspektori i komunalni milicajci nemaju izmenama Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti sva ovlašćenja sanitarnih inspektora već samo ona koja ne zalaze u struku medicine.

To jest sankcionisaće one prekršaje protiv epidemioloških mera koje su vidljive i okom laika. Primera radi, moći će da kažnjavaju i noćne klubove zbog organizovanja žurki gde je, odmah na prvi pogled, jasno da niko ne nosi ni masku niti poštuje fizičku distance.