NORA BOGNAR : “SPORT JE MOJ SMISAO ŽIVOTA”

Sa Šampionata Srbije u sportskom penjanju koje se održalo za vikend, u disciplinama brzinsko i težinsko penjanje Nora Bognar članica Sportsko penjačke sekcije “Spartak” Subotica donela je dve zlatne medalje u juniorskoj odnosno dve srebrne medalje u seniorskoj kategoriji. O medaljama, sportu, treninzima kao i o planovima, za portal Suboticadanas.rs pričali smo sa mladom Norom Bognar.

Subotica danas: Sportsko penjanje svakako je “specifičan” sport? Reci nam nešto o ovoj vrsti sporta.

Nora Bognar:  Sportsko penjanje je samo jedna od više sekcija u Planinarskom klubu “Spartak” a sastoji se od penjanja na veštačkoj i prirodnoj steni. Razlika je velika. Penjanje na prirodnoj steni je starije jer su ljudi penjanjem na planine pravili “hvatove” odnosno osiguravali deonice kako bi se bebedno penjali I uživali u prirodnim lepotama iste dok su ljubitelji penjanja, kako bi imali kondiciju za nove poduhvate osmislili veštačke stene. Veštačke stene prave se od ploča i imaju veštačke hvatove i prvobitno su služile samo za treninge planinara da bi se kasnije ova vrsta penjanja izdvojila kao posebna grana sporta.

Subotica danas: Kakvi su uslovi za treniranje u našem gradu i koliko je potrebno odricanja da bi se postigli dobri rezultati?

Nora Bognar:  Uslovi baš i nisu najbolji ali za uslove koje imamo mi imamo više nego dobre rezultate. Potrebna nam je bolja stena. To bi nam mnogo značilo ali ipak dajemo sve od sebe. Ja sam otvorena za ljude i volim da se družim i pričam sa njima ali uvek biram trening pre izlaska u grad, tačnije ni ne znam kad sam izašla u svom životu. Ja se prilikom penjanja osećam najbolje i to mi je najvažnije. To je moj smisao života.

Subotica danas: Kako je reagovala porodica na tvoju odluku da se baviš sportskim penjanjem a kako na to gledaju tvoji vršnjaci?

Nora Bognar: Moj tata me je uveo u ovaj sport. On je video da postoji takva stena u Subotici i od prvog treninga me gledao, a sada vodi našu sekciju i predsednik je iste. Mama mi je takođe velika podrška iako nije na treninzima ali ako treba da dođem do neke informacije ili da dođe samnom uvek računam na njenu podršku. Drugari znaju da se bavim ovim sportom ali ne žele da se oprobaju u ovom sportu i malo mi je žao zbog toga ali se nadam da će se to u skorije vreme promeniti.

Subotica danas: Neke medalje koje su ti posebno važne?

Nora Bognar: Nemam najdražu medalju. Meni su najvažniji rezultati. Kad oborim svoj rekord, kad mogu nešto više da pokažem nego prošle godine ili kad jedan dan više uradim nego juče. Napredak se vidi najbolje na prirodnoj steni, a ja svake godine pokušavam teži smer da savladam. Prošle godine sam se popela na uspon 10 minus,a ove godine sam uspela na 10.Težine uspona se mere od 4 do 12,svaki smer ima posebnu težinu, ima smer koji na dužinu dobije težinu, jer se čovek umara prilikom penjanja,a ima smer koji dobije težinu zbog jednog detalja što je jako zahtevno za penjača. To je i bio razlog što sam dobila državnu stipendiju i veoma mi je drago što se moje zalaganje isplatilo

Subotica danas: Kome bi preporučila da se oproba u ovom sportu?

Nora Bognar: Svima. Nema starosne granice. Za malu decu je dobro zbog motorike, da imaju ravnotežu, dinamiku, statiku. Pre svega zdravlje.

Naš klub je jedan od najuspešnijih u državi u sportskom penjanju I zaista imamo dobre i uspešne sportiste. Mladi talenti imaju lepu budućnost a ja pokušavam da se bavim sa njima, da ih treniram kad god mogu.