Hemijsko tehnološka škola  za narednu školsku godinu kao i do sada planira devet obrazovnih profila, šest na srpskom nastavnom jeziku, tri na mađarskom jeziku. Područje rada ove škole su hemija, nemetali i grafičarstvo, poljoprivreda, proizvodnja i prerada hrane, trgovina, ugostiteljstvo i turizam i tekstilstvo i kožarstvo. Što se tiče obrazovnih profila ove godine izbor budućim srednjoškolcima biće:  tehničar za hemijsku farmaceutsku tehnologiju, novi veoma zanimljiv profil tehničar za operativnu forenziku, veterinarski tehničar, prehrambeni tehničar, pekar kao i modelar obuće na srpskom jeziku a na mađarskom nastavnom jeziku poslastičar, vinar vinogradar kao i modelar obuće.

Subotica danas: Recite nam nešto o novom profilu – tehničar za operativnu forenziku?

Nikola Matković: Obrazovni profil tehničar ua operativnu forenziku ove godine uveden je u predlog plana upisa i samo je Hemijsko tehnološka škola na teritoriji Vojvodine dobila mogućnost da ga upiše. Sa obzirom da se on nalazi na području rada hemija nemetali i grafičarstvo, gde smo mi resursni centar i gde smo više godina unazad najbolji, naše kolege su od strane Zavoda za  unapređenje obrazovanja i vaspitanja uz dozvolu Ministarstva prosvete učestvovale u izradi nastavnih planova i programa a samim tim smo i dobili mogućnost da uvrstimo ovaj obrazovni profil u predlog plana upisa. Interesovanje je zaista veliko i ono je na neki način i očekivano, sa obzirom da su deca već nekoliko godina unazad pokazivala interesovanje za ovaj profil. Sa obzirom da su karijerne perspektive za ovaj obrazovni profil dobre u smislu nastavka studiranja i zapošljavanja onda je Ministarstvo smatralo da isti može da bude uvršten u obrazovne profile koji se školuju na teritoriji Republike Srbije. Đaci koji upišu ovaj obrazovni profil moći će da nastave studiranje po završetku srednje škole ,master studije forenzike, spec. strukovne studije forenzike kao i studiranje Tehnološkom fakultetu, Prirodno matematičkom fakultetu i nizu srodnih fakulteta što znači da nisu potpuno vezani za poslove koji se tiču MUP-a.  Moći će da se zaposle odnosno da se angažuju u različitim arheološkim istraživanjima gde će takođe obavljati svoj deo posla , u labaratorjama gde se rade različita istraživanja ,dok će oni koji neće nastaviti studije moći da se zaposle kao tehničari u različitim labaratorijama. Jako je važno istaći  da će moći da rade u labaratorijama na način kao što mogu da rade hemijski laboranti , farmaceuti jer nema velike razlike u nastavnim planovima I programima za farmaceute i laborante. Zanimljivi predmeti ovog profila su: korištenje kompjutera u forenzici, zatim forenzičke tehnike, kriminalističke tehnike…

Subotica danas: Koji obrazovni profile su posebno interesantni budućim srednjoškolcima?

Nikola Matković:  Pre dve godine smo se verifikovali za obrazovni profil poslastičar koji se preko 20 godina nije školovao u Subotici ali je on na sreću i izuzetno atraktivan i neophodan lokalnoj privredi. Upisom smo jako zadovoljni  a  posebno smo ponosni i na prošlogodišnji upis za veterinarskog tehničara koji se nikada u Subotici nije školovao. Trebalo je  puno angažovanja, zalaganja i podrške da bi se najpre  kvalifikovali da možemo da ga upišemo a sada nam je tu prva generacija. To je podrazumevalo i podršku poslodavaca , a i privatne i državne ordinacije rado su prihvatile naš predlog i dale nam mnogobrojne savete a dogovorena je i saradnja o realizaciji praktične nastave ,na čemu smo im zaista zahvalni. Neophodna nam je bila i podrška gradske uprave kojoj smo takođe zahvalni na pomoći I dobroj saradnji. U protekle dve godine I u narednoj imamo  tri atraktivna obrazovna profila što je veoma važno za školu sa obzirom da su to obrazovni profili gde se upisuju čitavi razredi, gde se upisuju deca sa većim brojem poena. Pokazali  smo  da smo na dobrom putu i da su naše odluke po pitanju planiranja predloga plana upisa ispravne i opravdane. Profil vinar vinogradar takođe predstavlja jedan obrazovni profil koji je i tražen i zanimljiv i opravdan u smislu planiranja karijere i on će ići po dualnom modelu obrazovanja za narednu školsku godinu. Vinarija  Zvonko Bogdan je naš partner u tom poslu što znači da će mesto gde su deca na praksi biti kvalitetno a samim tim i njihovo stečeno znanje.

www.hts.edu.rs

Subotica danas: Dan Otvorenih vrata u ovo vreme pandemije je izostao ali na koji način buduće srednjoškolce upoznajete sa prednostima koje ima Hemijsko – tehnološka škola?

Nikola Matković: Promovisanje  upisa u srednje stručne škole kako prošle tako i ove godine bilo je mnogo skromnije i iz opravdanih razloga .Konkretno Hemijsko tehnološka škola je u prethodnim sezonama posebnu pažnju posvećivala promociji obrazovnih profilana mađarskom jeziku i skoro da nije bilo škole na teritoriji Vojvodine gde se deca školuju na mađarskom  nastavnom jeziku a da je naše kolege nisu posetile.  Prethodnih godina organizovali smo dan otvorenih vrata, učestvovali na sajmu obrazovanja i bili prisutni u sredstvima informisanja a ove godine je to sve izostalo. Zainteresovani za upis u narednu školsku godinu, mogu da se interesuju preko naše web stranice www.hts.edu.rs kao i da na našok fb stranici pogledaju virtuelnu turu kroz našu školu. Umesto dana otverenih vrata imamo link aktivan u tačno određeno vreme gde na mađarskom i srpskom jeziku svi zainteresovani budući učenici, njihovi roditelji mogu da dobiju neophodne informacije, dobiju odgovore na određena pitanja i virtuelno prošetaju školom.

Subotica danas: Učenici Vaše škole izuzetno su preduzemljivi i nekako od samog starta kod njih razvijate preduzetnički duh . Samim tim će u poslovnom svetu lako moći da se snađu a i ono što naprave lakše će naći put do kupca. Naime, modelari obuće izradili su liniju odeće za kućne ljubimce a svakako da se i dotaknemo proizvodnje destilovane vode, sapuna i slično

Nikola Matković: Evropski okvir kvalifikacija podrazumeva niz kompetencija koje bi trebali mladi u budućnosti da poseduju  kako bi bili konkurentni na tržištu rada gde je između ostalog navedeno i posedovanje preduzetničkih veština. Kada smo razmišljali šta je ono u našoj školi, u našim strateškim planovima ,čime bi želeli da se bavimo i što bi moglo da doprinese karijeri učenika, kada završe srednju školi, nije nam trebalo puno vremena za odluku da se dodatno bavimo preduzetništvom. Što se tiče znanja i veština koja naši đaci imaju, u poređenju sa njihovim kolegama odnosno sa drugarima i drugaricama iz zapadne evrope ka kojoj težimo,  sa kojima se često susrećemo na takmičenjima a gde smo nekad bolje plasirani nekad malo slabije, sa veštinama u preduzetničkom načinu razmišljanja, oni su prilično ispred nas. Spremnije se opredeljuju za samozapošljavanje , a naravno na tome doprinose i okolnosti u kojima se oni mogu naći posle srednje škole. Najbolji primer za to je nagrada koju je naša škola dobila od Evropske Unije za najbolji primer promocije i podsticanje preduzetničkih veština. Nagrada je stigla za našu učeničku kompaniju koja se bavila proizvodnjom tečnog sapuna i taj prvi projekat je upravo imao za cilj da decu kroz nastavne praktične aktivnosti ali i van nastavne dodatno motiviše za preduzetništvo. Posle tečnog sapuna, učenici su počeli sa proizvodnjom destilovane vode, pekarskih proizvoda. Naime, budući pekari svakodnevno prave 1200 užina, za učenike Hemijsko tehnološke, Politehničke škole kao i za Dom učenika. Tu je tekstil  a i učenici ovih profila su se kroz različita školska takmičenja aktivirala po ovom pitanju pa je tako nastala i kolekcija garderobe za kućne ljubimce.

Subotica danas:  Škola sa takmičenja, na koja odlazi, niže uspehe a jedna od učenica uskoro će na Republičko takmičenje iz tekstilstva?

Nikola Matković:  Nedavno je održano okružno takmičenje iz hemije a naše učenice osvojile su prvo i drugo mesto i idu na republičko takmičenje. Na hrani neće biti republičkog takmičenja kao ni na tekstilu ali u prošlosti zaista možemo da se pohvalimo sa mnogo osvojenih medalja. Na  najprestižnijem evropskom takmičenju gde su Srbiju predstavljale naše učenice osvojili smo velika nagrada iz hemije. To je najveće priznanje koje škola može da stekne. Pored takmičenja iz strukovnih predmeta dobri smo i u sportu. Pretprošle godine bili smo prvaci kada su se naši fudbaleri plasirali na svetsko prvenstvo i mislim da je to nihov najveći uspeh u karijeri  kao i da će dugo pamtiti utakmice koje su igrali.