Subotica danas: Tvoj prvi susret sa ,,Iskončićima” i preuzimanje dirigentske palice od Dejana?

Natalija Lukić: ,,Iskončiće“ sam preuzela 2018. godine. Bio je to najveći izazov u mom muzičkom radu. U tom periodu sam vodila školski hor, a Dejan Anđelović ,,Iskončiće“. Imali smo slične ideje, iste ambicije, i volje za nečim novim i drugačijim. Dejan je sa punim poverenjem predao hor koji je vodio 12 godina. Preuzeti hor sa najdužom tradicijom, sa izgrađenim imenom nije bio ni malo lak zadatak. Trebalo je nastaviti, stvoriti nešto novo i drugačije, zadržati svu decu. Sada sa ponosom izgovaram da smo najveći hor u Vojvodini. To govori da smo uspeli i da dobro radimo svoj posao.

Subotica danas: Kroz ,,Iskončiće” su prošle mnoge generacije, kako je biti deo tradicije?

Natalija Lukić: Upravo tako. Naš hor postoji punih 15 godina, i naši učenici su sada odrasli ljudi, koji i danas kada nas sretnu, prepričavaju doživljaje sa proba. Nije lako biti deo tradicije u današnjem vremenu. Konstantno se borite. Morate biti drugačiji, inovativni, i uvek ići u korak sa vremenom, a opet, ne dozvoliti da odstupate od onog što radite. Današnje generacije su drugačije, treba vam mnogo snage da im održite pažnju, ali, sa ponosom mogu da kažem da smo dobri u tome. Svaka zemlja ima svoju priču i običaj koji bi voleli da se zadrži. Tradicija  je kulturno nasleđe koje se prenosi sa generacije na generaciju. Tu spada i naučno znanje, umetnički zanat kao i ritual i moralna pravila. Nije lako, ali, kada volite sve što radite, i kada se u potpunosti predate u svom radu, onda deca to prepoznaju, i imate ovaj broj horista, i slobodno mogu da kažem, da naša deca mogu da budu za primer i odraslima.

Subotica danas: Uspesi ,,Iskončića” kao i poslednje dobijene nagrade?

Natalija Lukić: Svaki nastup ili koncert je za nas uspeh. Ne postoji mesto ili sala u kojoj naš hor nije gostovao. Ono što nam je donela prošla godina jeste jedan veliki uspeh. Na međunarodnom takmičenju horova u konkurenciji od sedam zemalja, 42 horska ansambla, i preko 1200 učesnika, naši ,,Iskončići”, doneli su srebro, odnosno drugo mesto. Na to smo najviše ponosni. Željno isčekujemo sledeće takmičenje, za koje ćemo se takođe prijaviti.

Subotica danas: Da li ćete uskoro početi sa probama i na koji način će se probe održavati?

Natalija Lukić: Mi se iskreno nadamo. Mnogo nam nedostaju probe, druženja, koncerti, pripreme i sve ono što nosi naš poziv. Ako situacija bude dozvoljavala, iskreno se nadamo da ćemo od februara meseca početi sa probama. Pridržavaćemo se svih donetih mera koje budu u tom trenutku, i iskreno se nadamo da ćemo maske i vizire u ovoj godini ostaviti iza nas.

Subotica danas: Da li si ponosna na činjenicu da su ,,Iskončići” najveći hor u Vojvodini?

Natalija Lukić : To je moj najveći uspeh! Mi smo hor sa najdužom tradicijom, sa izgrađenim imenom. Zaista smo ponosni na sve iza nas, kao i na projekte koji nas tek čekaju. Važno nam je da deca imaju osećaj pripadnosti, osećaj zajedništva, da negujemo horsku kulturu, da budemo kao do sada jedna velika porodica. Iskreno se nadamo da ćemo uskoro biti najveći dečji hor u Srbiji.

Subotica danas: Na koji način birate repertoar?

Natalija Lukić : Naš hor je pre svega poznat po tome što se bavi tradicionalnom muzikom našeg naroda. Ali, ne samo našeg, već i tradicijom drugih naroda, BiH, Rumunije, Bugarske, Makedonije. Takođe, izvodimo i duhovnu muziku, dečje pesmice, kao i pop pesme. Ne ograničavamo se kada je u pitanju izbor kompozicija. Deca takođe biraju kompozicije koje žele da izvedu. U izboru kompozicija važna mi je emocija. Isto tako, još važnije da prenesem tu emociju na njih. Uvek se konsultujem sa učenicima, svi dajemo zajednički sud. Tada je uspeh zagarantovan.

Subotica danas: ,,Iskončiće” očekuje i snimanje albuma? Koliko je to zahtevno i kako teku pripreme?

Natalija Lukić: Tako je. Ova godina je puna planova. Pre svega, da snimimo spot himne za školu ,,Kizur Ištvan”. Najstariji ,,Iskončići” su ušli u studio i snimili. Muziku, tekst i aranžman potpisujem ja.  Nakon toga, bićemo gosti na jednom velikom koncertu, i ono na šta smo najviše ponosni, jeste album ,,Iskončića”, i proslava punih 15 godina rada. Na albumu bi se nalazilo 11 numera. Imamo jasan cilj, i idemo ka tom cilju. Važna nam je dobra organizacija. Snimaćemo po manjim grupama. Mi smo se još prošle godine spremali za ovaj projekat, međutim, situacija nam to nije dozvolila, i nadamo se da će to ove godine biti onako kako treba da bude. Veliku zahvalnost dugujem Dejanu Anđeloviću, koji je velika podrška u svemu što radimo. Kada imate dobar tim, kada imate podršku, i decu koja pevaju svim srcem, onda granice ne postoje.