Portal Subotica Danas: Šta je ono što trenutno publici nudi Narodno pozorište, jesu li oni zadovoljni? – Mislim da je jako važno da, pored vlastite produkcije, pored naših predstava koje nudimo subotičkoj publici, i na ovakav način, kroz jednu kvalitetnu reviju, publici ponudimo i uvid u ono šta se radi i u nekim drugim pozorišnim sredinama, šta se radi u nekim drugim gradovima. Sa svim svojim resursima, u ovom slučaju, uz jednu prijateljsku atmosferu naših prijatelja koji dolaze iz pozorišnih kuća širom regiona, uspeli smo sklopiti jednu reviju najlepših predstava i kulturnih dešavanja uopšte. Na osnovu odziva publike, siguran sam da su zadovolji.

Pre dve nedelje održana je premijera predstave „Kus petlić“. Kako je prihvaćena ova predstva od strane publike. Da li ste Vi zadovoljni? – Veoma talentovani reditelj Milan Nešković, dramaturg Maja Todorović, kao i svi glumci koji su učestvovali u ovoj predivnoj predstavi, izneli su je na najbolji mogući način. U moru malo savremenijih pozorišnih izraza, koje sve češće i češće imamo priliku videti na sceni, desi se nekada i moment kada se publika zaželi „old school“ teatra. Čini mi se da uspeh te predstave nije došao slučajno. Zaista nam je drago što smo odlučili ući u jedan takav zahtevan projekat, koji na kraju doneo samo uspeh.

Nekoliko standardnih pitanja, koje u poslednje vreme novinari postavljaju ljudima iz kulture, jeste, kako se nosite sa korona-virusom i koliko ona utiče na Vaš rad? Kako se vi nosite sa svim tim, a postižete ovakve značajne rezultate, dobijete nagrade i dovedete najbolje redatelje? – Slobodno mogu reći da prebacujemo vlastite mogućnosti, kada je u pitanju proizvodnja kvalitetnih predstava. Ono što mi možemo i moramo jeste, da sa scene ponudimo ono najbolje što možemo, u skladu sa onim resursima koje imamo. Ima tu i puno ljubavi prema poslu, ima tu puno aktivizma, pa i kada govorimo o rediteljima koji dolaze sa strane. Bez toga zaista ne bi bilo moguće jer veliki reditelji, veliki kostimografi, najbolji scenografi, pa i glumci i glumice, zbog ljubavi prema svom poslu, su možda i više uviđajniji prema okolnostima u kojima žive i rade. Koristim prilliku da sve glumice i glumce, kao i sve zaposlene u Narodnom pozorištu u Suboticu pohvalim i da im se zahvalim na predanom i odgovorinom radu i to u veoma teškim okolnostima koje nam donela korona. Međutim, kada kanališemo energiju na to da napravimo dobar rezultat, možda ove materijalne stvari postanu ne toliko važne. To je možda i jedini recept kako uspevamo u vremenu kada kultura baš i nije u fokusu interesovanja zbog pošasti korone koja nas, evo, već godinu dana sve tišti. Ali mi ne odustajemo, volimo svoj posao i dajemo sve od sebe da publika bude zadovoljna. Nadam se da jeste…

Koliko je važno da je kultura angažirana, kao društvena tekovina. Kako ona utiče na mlađe naraštaje? – Kultura je obrazac ponašanja, matrica onoga što nas čini takvim, kakvi jesmo. Umetnost, koja se ipak razlikuje od kulture, u određenom smislu, postavlja pitanja. Važno je postavljati pitanja sa scene, kritikovati ili podržati neku društvenu pojavu. To činimo decenijama unazad, pa i ja lično. Jako je važno da gledamo sebe na sceni. Da na neki način na sceni radimo krvnu sliku vlastitog bića i da se stalno propitujemo jer bez propitivanja, nema napretka. Deca i mladi su nam veoma važni. Ja kao pedagog, od samog početka se trudim da deci usadim ljubav prema kulturi, muzici i umetnosti uopšte.

Kao veoma uspešan i često nagrađivan umetnik, ste došli na čelo jedne vrlo važne institucije, Narodnog pozorišta u Subotici. Šta priželjkujete u 2021. godini, konkretno u narednom razdoblju? – Za moje saradnike, ali i za mene lično je najvažnije da što pre korona prođe i da svi budemo živi i zdravi. Kada je reč o profesionalnim planovima i željama, jeste da nivo produktivnosti, koji smo uspostavili u predhodnom periodu, nastavimo. Želja mi je da naše Narodno pozorište bude što pre završeno da nam sve dvorane budu pune, da što više u medije šaljemo obaveštenja kako karata za predstave u Narodnom pozorištu u Subotici više nema, da su rasprodane. Još jedno ističem, svima nama želim, pre svega, puno zdravlja, kao jedan od osnovnih preduslova da budemo dobri na sceni. Dodao bih još samo na kraju, da mi je zaista velika čast zato što sam na čelu krovne ustanove u kulturi, kakva je svakako Narodno pozorište i zahvaljujem se gradonačelniku Subotice, gospodinu Stevanu Bakiću na ogromnoj podršci i saradnji, jer bez zajedničkog zalaganja sigiran sam da ne bismo imali ovako dobre rezultate.