Umetnost, koja često inspiriše, ne samo umetnike, već i publiku, veoma je značajna kako bi smo kvalitet našeg života unapredili. Kultura je obrazac ponašanja, matrica onoga što nas čini takvim, kakvi jesmo. Važno je postavljati pitanja sa scene, kritikovati ili podržati neku društvenu pojavu. To činimo decenijama unazad, pa i ja lično. Deca i mladi su nam veoma važni. Ja kao pedagog, od samog početka se trudim da deci usadim ljubav prema kulturi, muzici i umetnosti uopšte.

Kakva je trenutna situcija u subotičkom Narodnom pozorištu i koliko je prošla sezona bila uspešna za Vas?

Inspirativnim i napornim radom, uz pomoć mojih kolega umetnika, pokušavamo da iz dana u dan, unapredimo naš rad i da naša verna publika bude što zadovoljnija. Ona je naviknuta na visok kvalitet kulturnog stvaralaštva i zato imamo težak zadatak da taj kvalitet i zadržimo.
Imamo odličan tim, sjajne i višestruko nagrađivane glumice i glumce, odličnu tehničku podršku, odgovornu upravu, i svi oni su zdušno radili i dali sve od sebe. Veoma sam ponosan na sve svoje kolege koji su na svakoj predstavi pokazali veliki profesionalizam. Takvim pristupom naše pozorište ima renome kakvo zaista i zaslužuje. Ovi ljudi su pokazali da i u najtežim trenucima, mogu biti najbolji. Koristim priliku da se svakom od njih zahvalim. Na 38. Nušićevim danima naša predstava „Ožalošćena porodica“ je pobedila. Prvi put u istoriji ovog festivala, predstava na mađarskom jeziku je proglašena je za najbolju. Na 66. Sterijinom pozorju u Novom Sadu, koji je jedan od najcenjenijih u regionu, odigrali smo predstavu Kus petlić u režiji Milana Neškovića, i doživeli ovacije publike i dobili ni manje i više nego devet nagrada (za režiju, najbolju glumicu, najboljeg glumca…). Potpisali smo dva protokola o saradnji i to sa Narodnim pozorištem iz Beograda i Srpskim narodnim pozorištem iz Novog Sada. Saradnja je sa beogradskim Narodnim pozorištem otpočela našim gostovanjem prošlog meseca gde smo odigrali predstavu „Zla žena“, a oni će kod nas gostovati krajem septembra. Srpsko narodno pozorište iz Novog Sada, gostovaće krajem oktobra sa operom ili baletom. Koristim priliku da pošaljem apel svim građanima, a naročito se to odnosi na mlađu publiku, da se obavezno vakcinišu. Potrebno je iskoristiti mogućnosti koja nam je obezbeđena zahvaljujući veoma odgovornoj politici koju sprovodi predsednik države Aleksandar Vučić. Imamo vakcine i svi ih trebamo primiti, pre svega zbog svog zdravlja i zdravlja svojih bližnjih, ali i kako bi naša verna publika mogla da prisustvuje svim manifestacijama koje će biti održane u našem gradu, bez bilo kakvih ograničenja.

Vi ste umetnički direktor Subotičkog simfonijskog orkestra.

Da i veoma sam ponosan na to. Imamo jedan veoma kvalitetan simfonijski orkestar, koga čine najbolji muzičari iz Srrbije. Krajem prošlog meseca, tačnije 30. juna održali smo prvi ovogodišnji koncert pred publikom u Velikoj većnici Gradske kuće. Novogodišnji koncert smo snimali i emitovali onlajn. Prošle godine smo održali koncert u dvorištu Gradske bolnice u Subotici za medicinsko osoblje i pacijnete. Povodom dana našeg grada, 31. avgusta, Subotički simfonisjki orkestar će nastupiti sa sjajnim programom. Upućujem veliku zahvalnost na velikoj podršci gradu, a naročito gradonačleniku Stevanu Bakiću.

Koliko grad Subotica ulaže u kulturu?

Subotica je grad kulture i festivala, apsolutno mnogo ulaže u kulturu, zato što smo svi mi prepoznali kulturu kao osnovni stub društva. Subotica je i multikulturalna sredina i po tome je specifična. Sve nacionalne zajednice dobijaju sredstva da bi svoju tradiciju i kulturu razvijali. Ove godine je više od 590. milona dinara izdvojeno za kuturu u našem gradu. Veliki deo sredstava usmereno je na organizovanje tradicionalnih kulturnih manifestacija i na nove projekte iz oblasti kulture.

Kako teče izgradnja Narodnog pozorišta?

Siguran sam da to posebno interesuje Vašu publiku.Za izgradnju i zavšetak radova na Narodnom pozorištu obezbeđena su sredstva sa tri strane (republika, pokrajina i grad). Repubilka je dala 350 miliona, a pokrajina je odredila 400 miliona, dok grad daje 10 posto. Ova faza će obuhvatiti sve preostale radove iz osme faze (8/1, 8/2 i 8/3). Radiće se na unutrašnjim instalacijama u probnim salama i u prostorima vertikalne i horinzontalane komunikacije, a obuhvatiće i potpuno opremanje istih, kao i komercijalni prostor novog dela objekta do korzoa. Dakle, svi radovi će se izvoditi do takozvane „sive faze“. Od 2003. do 2016. godine u izgradnju i rekonstrukciju Narodnog pozorišta uloženo je oko 950 miliiona, a od 2016. do 2020. godine utrošeno je oko milijardu i 200 milona dinara. Nakon završetka svih radova, ubeđen sam da ćemo imati najsavremenije pozorište zahvaljujući odgovornoj politici republike, pokrajine i grada.Iskoristiću priliku da se u ime svojih kolega i u svoje lično ime zahvalim na podršci koju Narodno pozorište u Subotici ima od svih lokalnih čelnika, bez koje ne bismo uspeli da sve naše ideje i velike projekte implementiramo. Zahvaljujem se još jednom gradnočelniku Subotice, gospodinu Stevanu Bakiću na svemu što čini kako bi se kultura razvijala u našem gradu. U budućnosti nas očekuju nove predstave, nove ideje i novi projekti koji će, siguran sam, biti bezuslovno podržani od našeg grada.