Subotica danas: Da li su obrazovne ustanove uspele da odgovore na izazove koje je nametnula aktuelna epidemiološka situacija odnosno da li će biti eventualnih posledica koje je potrebno sanirati? Da li su škole spremne za početak drugog polugodišta?

Miloš Nikolić, član GV zadužen za oblast obrazovanja i kulture: Sve osnovne i srednje škole u Subotici su spremne za početak drugog polugodišta. Broj zaraženih u obrazovanom sistemu nije veliki, ali iz mera predostrožnosti, krajem novembra prošle godine, doneta je odluka na nivou cele naše zemlje da učenici starijih razreda, svih osnovnih i srednjih škola, pređu u potpunosti na online nastavu. Nadam se da ćemo od ovog polugodišta uspeti da se izborimo sa svim nedaćama koje nam je doneo kovid.  Iako su uslovi za rad u većini naših škola jako dobri, trudićemo se da ih još poboljšamo. Dodao bih samo, da kao roditelj, a nakon toga i kao prosvetni radnik i član Gradskog veća koji ima dete u osnovnoj školi, izražavam iskrenu zahvalnost svim učiteljima, nastavnicima i profesorima, kao i stručnim školskim timovima koji su realizovali nastavu na daljinu i koju će nadalje sprovoditi. Mogu vam reći da je u Subotici sve organizovano stručno, profesionalno i korektno, više od očekivanog u svakom slučaju.

Subotica danas: Usvojenim budžetom ulagaće se i u osnovne i u srednje škole a izdvojena su sredstva i za studente. Na šta će se kada su ulaganja u pitanju staviti akcenat?

 Miloš Nikolić, član GV zadužen za oblast obrazovanja i kulture: Prioriteti za narednu školsku godinu su nam, pre svega, veći broj stipendija za učenike srednjih škola i studente, dodatno tehničko opremanje svih škola kroz projektno finansiranje, kao i uređenje škola u infrastrukturnom smislu. Iz godine u godinu, budžetska linija za obrazovanje u gradu Subotici je sve veća i to me veoma raduje. Za osnovne škole, za 2021. godinu, prema budžetu grada, predviđeno je da se kroz projektno finansiranje izdvoji deset miliona, dok će za srednje škole biti izdvojeno 8,8 miliona dinara. Ovim novcem će sve škole imati podjednake mogućnosti da apliciraju predlozima projekata i da u značajnoj meri unaprede rad svojih škola. Do sada su se obično sredstva izdvajala za uređenje infrastrukture, ali ćemo ove godine posebno voditi računa o energetskoj efikasnosti, zaštiti životne srednie i tehničkom opremanju škola.

Subotica danas: Kada smo kod ulaganja, ulaganja u kulturne ustanove posebno su značajna a ove godine iz budžeta odvajaće se i za projektne aktivnosti a i za kulturne manifestacije.

Miloš Nikolić, član GV zadužen za oblast obrazovanja i kulture: Za 2021. godinu rashodi za kulturu iz budžeta iznose više od 590 miliona dinara. Grad Subotica prednjači u izdvajanju sredstava za kulturu. Slobodno mogu da kažem da je naš grad u samom vrhu u Srbiji kada je reč o količini novca koji se izdvaja za kulturu. Ovaj novac je veoma veliki i značajan za sve ustanove kulture u našem gradu. Ove godine dosta novca se izdvojilo i za tradicionalne manifestacije, kao i za nove razvojne projekte. Kada je reč o kulturnoj politici, ona je u našem gradu veoma dobra. To ne tvrdim samo ja, već zaposleni u ustanovama kulture, ali i sami umetnici. Promene na bolje su uvek potrebne i staraću se da tako i bude. Zato sam od svih direktora ustanova kulture u Subotici, na početku svog mandata zatražio da mi pošalju planove i programe rada za 2021. godinu. Iz tih planova sam mogao da zaključim da sve ustanove rade u punom kapacitetu, ali ono što je jedan od najvećih probelma u ovom momentu je svakako nedostatak publike, koja ne može da posećuje sva kulturna dešavanja u našem gradu. Zalagaćemo se da zajedničkim snagama rešavamo, što je pre moguće, sve problema na koje budemo nailazili. Siguran sam da ćemo u tome i uspeti.  Dodao bih još i to da sam veoma ponosan zato što sam deo gradske vlasti, na čelu sa gradonačelnikom Stevanom Bakićem koji je predanim i odgovornim radom uspeo zajedno sa svojim stručnim timom da kreira budžet za ovu godinu koji je razvojan i veoma realan, uprkos svim nedaćama koje nam je ovaj virus naneo.

Subotica danas : Kakva je trenutna situacija u kulturnim ustanovama u gradu. Da li ste uspeli sa svojim stručnim timom da sagledate situaciju u ovim institucijama i gde je situacija najteža, a koje se institucije su osetile slabiji uticaj korone.

Miloš Nikolić, član GV zadužen za oblast obrazovanja i kulture: Najvažnije je da se sada odbranimo od ove pošasti, a nakon toga ćemo sumirati situaciju i uspešno sanirati sve posledice. Radnicima u kulturi je neophodna pomoć i mi ćemo je svakako pružiti. Staraćemo se da im obezbedimo sve neophodne uslove za rad. Napominjem da sam najponosniji na kontinuitet u održavanju kulturnih dešavanja, čak i u vreme korone. Sve institucije kulture u našem gradu se uglavom dobro snašle. To je od suštinskog značaja za sve naše građane, jer smatram da su kultura i obrazovanje osnovni stubovi svakog uspešnog društva. Sa ponosom mogu da istaknem i saradnju sa svim ustanovama kulture i udruženjima nacionalnih manjina, koja je na veoma viskom nivou. Pružamo im ogromnu podršku kako bi očuvali svoju tradiciju i kulturnu baštinu. Naročito sam ponosan na završetak radova na rekonstrukciji i sanaciji Narodnog pozorišta, kao i na odličnu saradnju između republičkih, pokrajinskih i gradskih institucija.