Subotica danas: Kultura i obrazovanje dve su oblasti koje u vreme pandemije trpe ali pre svega da se osvrnemo na zatečeno stanje u ova dva resora…

Miloš Nikolić: Svi građani naše zemlje, samim tim i građani Subotice trpe posledice ovog virusa. U našim obrazovanim ustanovama ima zaraženih učenika i prosvetnih radnika. Taj broj nije veliki, ali iz mera predostrožnosti, doneta je odluka na nivou cele zemlje da učenici starijih razreda, svih osnovnih i srednjih škola, pređu u potpunosti na online nastavu. Lično sam se složio sa tim, iako smatram da je deci mesto u školama i da samo u neposrednom kontaktu sa nastavnicima i profesorima najbolje mogu da savladaju gradivo. Međutm, u ovom momentu iz bezdednosno zdravstvenih razloga doneta je mera učenja na daljinu. Nadam se da ćemo od narednog polugodišta moći da sve učenike vratimo u školske klupe i da ćemo uspeti da se izborimo sa svim nedaćama koje nam je doneo kovid. Prioriteti za narednu školsku godinu su nam, pre svega veći broj stipendija za učenike srednjih škola i studente, dodatno tehničko opremanje svih škola kroz projektno finansiranje, kao i uređenje škola u infrastrukturnom smislu. Uslovi za rad u svim našim školama su dobri, ali trudićemo se da ih još poboljšamo. Kada je reč o kulturnoj politici, ona je u našem gradu veoma dobra. To ne tvrdim samo ja, već zaposleni u ustanovama kulture, ali i sami umetnici. Promene na bolje su uvek potrebne i staraću se da tako i bude. Zato sam od svih direktora ustanova kulture u Subotici, na početku svog mandata zatražio da mi pošalju planove i programe rada za narednu godinu. Iz tih planova sam mogao da zaključim da je jedan od najvećih problema u ovom momentu nedostatak publike, koja ne može da posećuje sva kulturna dešavanja u našem gradu.

Subotica danas: Da li ste sa svojim timom targetirali određene goruće probleme ?

Miloš Nikolić: Svi mi u ovom momentu imamo samo jedan problem, on se zove korona. Najvažnije je da se sada odbranimo od ove pošasti, a nakon toga ćemo sumirati situaciju i uspešno sanirati sve posledice. Smatram da u ovom momentu radnicima u kulturi mora da se pomogne, da im se pruži podrška i da im se obezbede svi neophodni uslovi za rad. Što se tiče slobodnih umetnika, njih u Subotici, takođe, ima dosta, moramo im pomoći i materijalno. Ukoliko umetnici, odnosno kulturni radnici ne izvode predstave, ne održavaju koncerte ili likovne izložbe, biće u velikom problemu, ne samo u materijalnom, već i u stvaralačkom pogledu. Umetnici stalno moraju da rade na sebi i da svoja ostvarenja dele sa drugima odnosno sa publikom. Za mnoge od njih tu leži najveća inspiracija i kreativnost a ovom prilikom svima njima upućujem reči podrške. Naš osnovni prioritet su ustanove kulture, ali ćemo svakako razmišljati i o slobodnim umetnicima kojima pružamo i nadalje ćemo pružati svu neophodnu podršku.

Subotica danas: Da li ste zadovoljni na koji način se sprovodi nastava u školama i da li će po ovom pitanju biti nekih novina?

Miloš Nikolić: Pre svega kao roditelj, koji ima dete u osnovnoj školi, izražavam iskrenu zahvalnost svim učiteljima, nastavnicima i profesorima, kao i stručnim školskim timovima koji realizuju nastavu na daljinu. Mogu vam reći da je za sada sve organizovalo stručno, profesionalno i korektno, više od očekivanog u svakom slučaju, s obzirom na to da je sve realizovano na brzinu. Podsetiću vaše čitaoce da su učenici osnovnih i srednjih škola u Subotici među najuspešnijim u našoj zemlji. To iz godine u godinu pokazuju rezultati. Pregršt nagrada, na domaćim i međunarodnim takmičenjima, iz raznih oblasti. Ovi mladi ljudi nisu u opasnosti od težeg oboljevanja, ali profesori svakako jesu, kao i stariji članovi njihovih porodica. Zato je Republički krizni štab i odlučio da sve učenike srednjih škola u potpunosti prebaci na online nastavu. Što se tiče daljeg toka izvođenja nastave, mi smo u obavezi da sprovodimo mere zaštite koje donosi državni krizni štab, ali lično mislim, to ću opet naglasiti, da je deci mesto u školama.

Subotica danas: Da li se možete složiti da će đaci prvaci a i osmaci zbog daljinske nastave ostati bez početnog znanja odnosno pripreme za prijemni ispit i da li će se to odraziti na navike u učenju?

Miloš Nikolić: Trenutna situacija je vanredna u svakom smislu. Naravno da će deca ostati uskraćena za određena znanja. Ali poznavajući većinu učitelja, nastavnika i profesora u našim školama, siguran sam da će oni dati sve od sebe da poslednice nastave na daljinu budu što manje.

Subotica danas: Odeđenim odlukama kriznog štaba smanjio se i broj kulturnih dešavanja. Kako će se, odnosno na koji način se to odražava na građane? Onlajn koncerti, predstave, jesu naša svakodnevica ali da li će se možda naći rešenje da se bar kulturna dešavanja ne zaobilaze?

Miloš Nikolić: Najveći broj naših ustanova kulture su dobro tehnički opremljeni i njihova infrastruktura je na visokom novou. Međutim, vanredno stanje i korona definitivno sprečavaju radnike u kulturi da svoj posao obavljaju na način kako se to inače radi. U tom pogledu ispaštaju svi, umetnici, njihove porodice, ali i publika koja je uskraćena za razna kultura dešavanja na koja su naviknuti godinama unazad. Za sada nam je najvažnije da sačuvamo zdravlje svih naših građana i učinićemo sve da tako bude. Da li kulturna dešavanja trebaju da se održavaju, mislim da trebaju ali u manjem obimu i sa manjim brojem ljudi. Da li je to u ovom momentu izvodljivo, nažalost nije. Planiram da se u narednih nedelju dana ponovno sastanem sa svim direktorima kulturnih ustanova u Subotici i da zajedno nađemo neko rešenje, koje neće biti u suprotnosti sa trenutnim merama koje je krizni štab predložio, a da kulturno stvaralašto ne ostane u zapećku.

Subotica danas: Vi ste dugogodišnji prosvetni i kulturni radnik, jedan od najcenjenih u našoj zemlji. Do sada ste od grada, pokrajine i Republike Srbije dobili najprestižnija priznanja kao profesor i kulturni radnik. Umetnički ste direktor i koncert majstor Subotičkog simfonijskog orkestra koji je veoma cenjen u našoj zemlji, ali i šire. Da li uspevate da usaglasite sve obaveze. Šta su Vam prioriteti?

Miloš Nikolić: U pravu ste, već dosta dugo se bavim kulturom, od najranije mladosti, odnosno od momenta kada sam i krenuo da sviram violinu, a profesurom sam počeo da se bavim sa nepune 24. godine. Kultura je, kako neki najcitiraniji filozofi tvrde, preteča svih ljudskih dobara u jednom društvu. Bez kulture življenja, kulturne emancipacije, obrazovane ili zdravstvene kulture, nema napredovanja u ni jednom društvu, bez obzira koliko je ta zamlja ekonomski bogata ili siromašna. Zato sam i prihvatio, pored svih mojih brojnih obaveza, da se bavim i politikom na lokalnom i pokrajinskom nivou. Smatram da svako društveno-odgovorno biće koje ima mogućnsti i određena znanja da pruži doprinos svojoj zajednici, društvu, gradu ili državi, to mora učiniti. Grad Subotice izdvaja iz svog budžeta mnogo novca za kulturna dešavanja i očuvanje kulturne baštine svih svojih građana. U Subotici imamo mnogo kulturrnih ustanova, veliki broj međunarodnih manifestacija, na desetine kulturnih udruženja, i sve ovo besprekorno funkcioniše, baš zato što su temelji postavljeni još pre mnogo godina, a na nama je sada da to održimo i da, u određenoj meri unapredimo. To me je i podstaklo da prihvatim mesto gradskog odbornika. Zahvaljujući svojim kolegama iz Gradskog veća i gradonačelniku Stevanu Bakiću, mlslim da smo na dobrom putu da uradimo kvalitetne stvari za naš grad. Što se tiče mog prosvetnog i stvaralačnog rada, ja od toga ne odustajem. Moji učenici su ispunjenje mog profesionalnog sna, naročito kada se pojavi neki mladi talentovani violinista koji mi svojim darom ulepša svaki dan.

Subotica danas: Ulaganja u osnovne i srednje škole… Da li će ih biti u skladu sa najavljenim i već početim radovima?

Miloš Nikolić: Osnovne i srednje škole se u našoj zemlji u najvećoj meri finasiraju iz republičkog budžeta. Međutim, iz godine u godinu, budžetska linija za obrazovanje u gradu Subotici je sve veća i to me veoma raduje. Za osnovne škole, za 2021. godinu, prema predlogu budžeta, predviđeno je da se kroz projektno finansiranje izdvoji deset miliona, dok će za srednje škole biti izdvojeno 8,8 miliona dinara. Ovim novcem će sve škole imati podjednake mogućnosti da apliciraju predlozima projekata i da u značajnoj meri unaprede rad svojih škola. Obično se sredstva izdvajaju za uređenje infrastrukture, ali ćemo naredne godine posebno voditi računa o energetskoj efikasnosti i tehničkom opremanju škola.

Subotica danas: Da li imate podatak koliko će naredne godine sredstava biti izdvojeno za kulturu i na šta će se staviti akcenat?

Miloš Nikolić: Za 2021. godinu rashodi za kulturu iz budžeta su 442.249.000 dinara, rashodi indirektnih korisnika su 148.594.000 dinara, što ukupno čini 590.843.000 dinara. Ovaj novac je veoma velik i značajan za sve ustanove kulture u našem gradu. Od ovih para najviše se troši na lične dohodke zaposlenih, ali se dosta novca za narednu godinu izdvojilo i za tradicionalne manifestacije, kao i za nove razvojne projekte.