U OŠ “10. oktobar” organizovana je osmi put sada već tradicionalna akcija “Osmeh u kutiji”. Razloga za humanitarni rad ima puno a pre svega  cilj je pomoći deci koja imaju svoje želje snove a kojima roditelji nisu u prilici da priušte novogodišnje poklone – kaže za portal Suboticadanas.rs Melinda Đurić Kiš, direktorica škole “10.oktobar” – dodajući da u školi pokušavaju da nauče decu da obraćaju pažnju jedan na drugoga, da se zajedno smeju, primete i osećaju potrebe jedan drugog. Pokušavamo da otvorimo njihova srca prema svetu, drugoj deci i društvu. Božić je poseban praznik  kada se sve nekako smiri i postaje toplije a na žalost mi ove godine nećemo biti u prilici da održimo naš takođe tradicionalni Božićni koncert  u Velikoj većnici Gradske kuće na kojem nastupaju naši učenici koji pohađaju sekcije i to dramsku na mađarskom i srpskom jeziku, mali hor na mađarskom i srpskom jeziku, folklor, mađarski narodni ples odnosno recitatorsku sekciju na mađarskom jeziku .

Jedan od prioriteta škole je i edukacija učenika o značaju očuvanje životne sredine, te je formirana Ekološka patrola u školi, koja vodi računa o čistoći školskog dvorišta pomaže u negovanju zasada, održavanju kamenjara . Škola “10.oktobar” može da se pohvali učešćem u mnogim ekološkim projektima a neki od njih su: “Ne prljaj nemaš izgovor” (SBB fondacija) 2018. godina kada su osvojili prvo mesto sa radom Edukativna kocka uz koordinatorku učiteljicu Natašu Korugu, “Za čistije i zelenije škole u Vojvodini” 2018. godine gde je osvojenim drugim mestom 30 učenika škole dobilo besplatnu ekskurziju za Sremske Karlovce. Tu je i naša Učionica iz snova – tarket kao i organizacija akcija ozelenjavanja škole u kojem podjednako pored dece učestvuju i nastavnici i roditelji učenika. Učenici naše škole učestvuju i u Danu pešačenja i odlaze na pešačke ture u saradni sa PSK Spartak.

Škola organizuje svoj rad u skladu sa Pravilnicima koje dobija od Ministarstva, poštujući sve propisane mere. Nastava za niže razrede realizuje se neposredno dok su učenici viših razreda prešli na natavu na daljinu. Trenutno nemamo zaraženih nastavnika ali imamo 14 učenika u izolaciji – kaže još Đurić Kiš dodajući da je u školi bilo slučajeva korone kod nastavnog kadra kada je i dolazilo do problema jer se zamena nije mogla naći u Subotici.