Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da će Vlada Srbije sutra na račun svih preduzeća koja su izrazila potrebu da im se pomogne uplatiti prvi minimalac za sve zaposlene.Reč je o iznosu od 32 milijarde dinara koji će biti uplaćen na račun 232.000 firmi a koji će pokriti minimalnu zaradu za 1.055.000 zaposlenih. Ministar je izrazio zadovoljstvo zbog ovog poteza, istakavši da ove mere pokazuju koliko nam je država jaka i finansijski stabilna. Precizirao je da će isti iznos biti isplaćen još dva puta u naredna dva meseca.„Osim uplate minimalca i odlaganja uplate poreza i doprinosa imamo i jeftine kredite koje odobravamo preko Fonda za razvoj. Zaključno sa današnjim danom 176 kompanija dobilo je te kredite. To su krediti na tri godine, sa kamatnom stopom od jedan odsto i grejs periodom od 9 do 12 meseci. Dakle, veoma povoljni krediti.

„Pozivam privrednike da se prijave, negde oko 3.000 njih je podnelo zahteve, neki su odobreni, neki su u razmatranju“, precizirao je Mali. On je pozvao preduzetnike da uzmu povoljne kredite za svoju likvidnost i podsetio na mogućnost uzimanja kredita preko komercijalnih banaka obezbeđenih putem garantne šeme. Mali je istakao da se, prema njegovim informacijama oko 80 odsto klijenata banaka – malih, srednjih i mikro preduzeca, odlučilo da dobije i ovu podršku.Početkom ove nedelje uplaćen je ceo izos penzije za vojne i poljoprivredne penzionere, kao i za one penzionere koji dolaze iz samostalnih delatnosti dok će za ostale penzija u celosti biti isplaćena 9. i 11. maja. Za penzionere će zatim 15. maja početi i isplata 100 evra novčane podrške. Tog dana, 15. maja počeće i prijava ostalih građana za dobijanje 100 evra i ona će trajati do 5. juna.

Mali je podsetio da procedura neće trajati duže od minuta, da će se ljudi prijavljivati ili preko portala Uprave za trezor ili kontakt – centra, da će biti u potpunosti bezbedna i da neće biti moguća bilo kakva zloupotreba podataka. Ministar je najavio i da se priprema predlog sektorskih mera za grane koje su najviše pogođene. Reč je o turizmu i ugostiteljstvu, transportu i logistici.

Leave a Reply

  • (not be published)