Balint Pastor, predsednik Skupštine Grada Subotice u ponedeljak je organizovao sastanak uz prisustvo predstavnika Naftne industrije Srbije (NIS) i članova saveta mesnih zajednica Hajdukovo, Palić i Šupljak, sa ciljem da za razliku od dosadašnje loše prakse, NIS informiše građane ovih naselja o planiranim radovima u budućnosti, koji su već do sada izazvali zabrinutost i naišli na kritike lokalnog stanovništva. Sastanak je organizovan bez da su o tome obavešteni građani kao i mediji  pa ljudi, koji već mesecima čekaju odgovore od strane NIS-a i od gradske vlasti o radovima u blizini ekološki zaštićenih zona nisu dobili priliku da prisustvuju sastanku i nisu mogli postaviti svoja pitanja nadležnima – ističe se u saopštenju. Umesto njih su prisustvovali isključivo predstavnici SVM i SNS koji su izašli na izbore za mesne zajednice na kojima je izlaznost bila oko 17% i koji su već prethodnih godina dovoljno puta dokazali svoju nesposobnost, kada je u pitanju odbrana svojih građana od NIS-a. Iz naknadnog saopštenja za medije tako nismo dobili odgovor na najvažnije pitanje: kakva dodatna ekološka opterećenja, povećanog teretnog saobraćaja i zagađenja će prouzrokovati dalji radovi?

Stav Mađarskog pokreta je, da je neprihvatljivo da u vezi radova koji se realizuju bez procene uticaja na životnu sredinu u neposrednom komšiluku nastanjenih i ekološki zaštićenih područja umesto rešavanja problema nadležni nude obnovu dečjih igrališta i lažnu propagandu a istovremeno rizikuju budućnost naše dece i naših unuka!

Građani Subotice i okolnih naselja imaju pravo na objašnjenje, kakve će biti posledice probnih bušenja NIS-a na stanje pijaće vode i naših jezera, posebno zbog činjenice da na velikom području dotičnih naselja bez obzira na obećanja, još uvek nema mogućnosti priključivanja na gradsku vodovodnu mrežu – navodi se još u saopštenju Mađarskog pokreta.