Nakit je otkriven kada je na red za ulaznu kontrolu na prelazu Horgoš pristigao mercedes finskih registarskih oznaka kojim je upravljao 27-godišnji finski državljanin albanske nacionalnosti. Putnik se iz Finske uputio ka AP KiM, a na pitanje službenika na ulazu u Srbiju, rekao je da nema ništa da prijavi.

Međutim, carinici i policajci su tokom detaljne kontrole u kaseti kod menjača prvo pronašli gasni pištolj marke “Powerline 426“, a potom su sproveli i detaljan pregled prtljaga.

U koferu koji se nalazio u prtljažniku, među ličnim stvarima, otkriveno je pregršt zlatnog nakita ukupne težine 571 gram.

Reč je o 4 prstena, 6 narukvica, 5 ogrlica, 4 para minđuša i masivnom kaišu sa šnalom, dugim oko 1 metar. Nakon otkrivanja gasnog pištolja i nakita, putnik je rekao da je pištolj koji je sa sobom poneo u Finskoj dozvoljeno nositi bez prijavljivanja, dok je za nakit izjavio da je u pitanju nakit njegove sestre koja je putovala u automobilu ispred njegovog. 

Podsećamo putnike da carinski propisi nisu jedinstveni u svim zemljama, zbog čega pre puta obavezno treba da se informišu o propisima zemlje u koju putuju.