Udruženje penzionera Subotice danas je proslavilo 75 godina postojanja. Udruženje je osnovano  1946. godine i brojalo je oko 1500-1600 članova dok danas broji deset puta više, oko 16.000 – kaže predsednik Udruženja Radovan Kovačević ističući kako su za ovu priliku sekcije koje rade u sklopu udruženja priredile prigodan kulturno-umetnički program. Udruženje se pre svega finansira iz članarina, a našim najstarijim sugrađanima obezbeđuje ogrev, osiguranje i povoljne turističke ponude u saradnji sa turističkim agencijama. Takođe Udruženje poseduje i svoj objekat u Sokobanji kapaciteta 38 ležajeva koji je i ove godine popunjen. U okviru Udruženja funkcionišu sportske sekcije koje se takmiče u mnogim disciplinama a koje sa gotovo svakog takmičenja donesu po neku nagradu dok su sa centralne manifestacije Olimpijade za osobe trećeg doba koja se održava  u Vrnjačkoj banji doneli tri godine za redom prve nagrade. Imamo šahovski klub koji je osvajač Kupa 2019. godine i takmiči se u vojvođanskoj ligi, sekciju slamarki Lusa koje su zapažene na lokalnim i međunarodnim izložbama, zatim likovnu sekciju kao i hor Adađo koji je sa svojim širokim repertoarom tražen kako u zemlji tako i u inostranstvu – kaže Kovačević.

Svečanosti  sa simbiličnim nazivom „75 godina naših“ prisustvovao je i i Milan Nenadić, predsednik Saveza penzionera Vojvodine koji je ovom prilikom rekao da je Udruženje penzionera Subotica jedno od najboljih i najuspešnijih članica sa velikim brojem članova i mnogobrojnim aktivnostima.Osnovni zadatak udruženja je da što je moguće više unapređuju kvalitet života penzionera a poznato je da su ljudi u ovoj dobi često usamljeni , pa je veoma važno da u sklopu same organizacije oni imaju priliku da se druže i učestvuju u nekoj od aktivnosti – rekao je Nenadić dodajući da će  Udruženje kao i Savez u ime penzionera nastaviti da obavlja razgovore sa nadležnim državnim organima gde će davati određene predloge, za bolji i dostojanstveniji život penzionera.

Penzije su sada dosta niske ali ima prostora za njihovo povećanje. Naime prosečna penzija u prosečnoj zaradi danas učestvuje sa svega 46-47% što je veoma nisko tako da mora da se popravi švajcarska formula, da učešće zarada kod usklađivanja penzija bude veća nego što je sada. Poznato je da je sada učeće 50% a mi smo predložili da se to poveća odnosno da zarade učestvuju najmanje sa 70-80 procenata kod usklađivanja penzija svake godine – dodao je još Predsednik Saveza penzionera Vojvodine dodajući da su glavni problemi koji remete položaj penzionera svakako oni ekonomskog karaktera. Prosečna penzija iznosi 29.000 dok je minimalna potrošačka korpa 38.000 dinara tako da je to osnovni zadatak da se to poboljša dok je jedan ciljeva na kojima treba raditi kako bi se poboljšao kvalitet najstarijih sugrađana i povećanje kvaliteta društvenog života. Svečanosti su prisustvovali funkcioneri iz Beograda i Novog Sada , predstavnici lokalne samouprave, lokalnih insitucija i javnih preduzeća sa kojima Udruženje godinama unazad neguje dobru saradnju. Takođe svečanosti su prisustvovali i gosti iz organizacija penzionera sa teritorije Bačke,Banata kao i prijatelji iz Mađarske, Hrvatske i Bosne i Hercegovine.