Crveni krst  obeležio je 135 godina postojanja a skromnom obeležavanju, u skladu sa aktuelnom epidemiološkom situacijomi, pristvovali su Gradonačelnik Stevan Bakić i član Gradskog veća zadužen za socijalna pitanja, Ilija Đukanović. Zadovoljstvo mi je što prisustvujem obeležavanju ovog značajnog jubileja gradske organizacije Crvenog krsta, koja je kroz svoj rad postigla vrhunske podvige i rezultate – rekao je Gradonačelnik Stevan Bakić dodajući da je izuzetno ponosan na saradnju lokalne samouprave i lokalnog Crvenog krsta, naročito za vreme vanrednih okolnosti kada je pokazana otvorena, iskrena i efikasna saradnja, kako na terenu tako i u koordinisanom radu pozivnih centara odnosno u pripremi paketa za naše najstarije sugrađane.

Saradnja se nastavlja i ove godine a lokalna samouprava redovno izvršava svoje finansijske obaveze za rad narodne kuhinje i prihvatilište beskućnika – kaže Bakić navodeći da je iz budžeta Grada  izdvojeno milion i 680 hiljada dinara za aktivnosti dobrovoljnog davalaštva krvi kao i milion i 600 hiljada za dobrovoljno delovanje unesrećenog. Vreme iza nas i vreme u kojem živimo bilo je ispunjeno brojnim nesrećama, nedaćama, ratovima , ljudskim patnjama sa kojim se organizacija Crvenog krsta uspešno i neumorno bori i izlazi u susret svim ugroženim licima u stanju socijalne, zdravstvene i druge potrebe– rekao je ovom prilikom Sekretar Gradske organizacije Crvenog krsta dr Siniša Trajković izražavajući žaljenje što pandemija izazvana korona virsom i protivepidemijske mere koje su na snazi  nisu dale mogućnost da se ovaj dan obeleži onako kako priliči i kako gradska organizacija i Grad zaslužuju ali se zahvalio Gradonačelniku i lokalnoj samoupravi što su izdvojili vreme i pokazali da je gradska organizacija Crvenog krsta njihov pouzdan partner.

Crveni krst još uvek nije izašao iz vanredne situacije – kaže Trajković. Naime, volonteri  Gradske organizacije Crvenog krsta nalaze na punktu za vakcinaciju a formiran je i pozivni centar gde se svakodnevno hiljade građana obaveštava o terminima vakcinacije odnosno revakcinacije. Ni jednog momenta Crveni krst nije zaustavio akcije dobrovoljnog davanja krvi narodne kuhinje a trudimo se da i dalje budemo aktivni u zdravstveno preventivnim programima u saradnji sa Zavodom za javno zdravlje i Domom zdravlja.

Srpsko društvo Crvenog krsta osnovano je daleke 1876. godine u Beogradu a osnivač je bio veliki lekar Vladan Đorđević ,da bi se deset godina kasnije, 31.marta 1886. godine, Subotica pridružila naprednim evropskim gradovima koji su imali lokalnu organizaciju Crvenog krsta.