Fudbalerke Spartaka u ponedeljak su nakon obavljenog testiranja motoričkih sposobnosti započele sa zimskim pripremama. Osim fudbalerki A tima testiranje je obavilo i 12 devojaka omladinskog uzrasta koje se nalaze na širem spisku kandidatkinja za A tim. One sa najboljim rezultatima će ući u uži krug, a nekoliko njih će nastavak sezone započeti kao članice seniorskog A tima. Za sada su klub napustile Sara Pavlović, koja će svoju karijeru nastaviti u norveškom Avaldsnesu – rekao je trener ŽFK Spartak, Boris Arsić za portal Suboticadanas.rs izrazivši zahvalnost za sve što je za proteklih pet godina uradila za klub. Kristina Tanasković svoju karijeru nastavlja u Slogi iz Zemuna dok saradnja devojkom iz Amerike , Gabrielle Farrell nije nastavljena. Iako postoji mogućnost da još neka od igračica napusti jato “plavih golubica” što se tiče dolazaka u klub pregovori se još uvek vode.

U narednih deset dana znaćemo ko će i u kom broju pojačati Spartak a sigurno je da ćemo uključiti mlade talentovane igračice iz omladinskog programa.  Imamo par “bisera” koje ćemo priključiti timu, gde će stasavati sa devojkama iz prvog tima , gde će se razvijati i gde ćemo ih polako dovesti do nekog nivoa da one preuzimaju svoju ulogu unutar tima – kaže još trener Arsić, dodajući da su igračice sa kojima se pregovara pretežno iz inostranstva. Prva faza priprema održaće se u Subotici, a još se razmatra odlazak na pripreme 10-12 dana van Subotice. Što se tiče prijateljskih utakmica sve zavisi od toga da li ćemo napuštati Suboticu. Ukoliko budemo išli van  Subotice imaćemo i određene protivnike tamo gde budemo bili, a ono što nas remeti je što smo mi godinama unazad uglavnom igrali svoje prijateljske utakmice u pripremnom periodu sa prvakom Hrvatske, Mađarske odnosno sa prvacima iz okolnih zemalja, a sad je to problem jer su granice zatvorene. Ekipu ćemo imati 2-3 nedelje na okupu što nam je veliki problem zbog uigravanja jer devojke imaju i reprezentacione obaveze. U drugoj fazi takmičenja pred fudbalerkama Spartaka je devet derbi utakmica i mnogo bodova je u igri dok im borba za titulu tek sad predstoji.

Prvo moramo to maksimalno da odradimo da bi mogli da pričamo o evropskim planovima – dodaje još Arsić ističući da je pred njima teška polusezona. Što se tiče Lige šampiona ove godine menja se format takmičenja, kvalifikacije će biti u dve runde dok smo ranije uglavnom imali tri. Nakon toga ulazi  se u drugu rundu play off-a kada će nakon dvomeča pobednici ulaziti u grupnu fazu lige šampiona, što će biti mnogo složenije sa obzirom da će mnogo ozbiljnih protivnika ući u kvalifikacioni ciklus. Kvalifikacije se dele u stazu šampiona i ligašku stazu sa mnogo više timova iz jakih zemalja sastavljenih  od drugoplasiranih i trećeplasiranih iz kvalifikacionog ciklusa za šta je potreban ozbiljan igrački kadar i ozbiljan budžet. Spartak je igrao sa Wolfsburgom koji ima budžet od 5 miliona evra možda i više, dok je nama siguran budžet koji imamo od grada  5 miliona dinara.  Onda kada neko kaže da Spartak ne može sa Wolfsburgom, sve je kristalno jasno. Sa budžetom od 5 miliona eura vi imate globalno tržište, imate najbolje igrače na svetskom nivou dok smo mi ekipa u fazi preživljavanja koja nije u mogućnosti da planira velike izazove i velike takmičarske rezultate – kaže još Arsić dodajući da je za tako nešto potrebna veća finansijska podrška i veća logistika, kako bi mogli da  formirate igrački kadar koji može da odgovori takvim zahtevima a sa druge strane i tim ljudi koji može stručno da pomogne.

Naime,  veliki broj ozbiljnih muških klubova poput Bayern Minhen-a, Wolfsburg-a, Barcelone, Arsenal-a , PSG-a u svom sastavu ima ženske selekcije. Njihovi ženski klubovi finansiraju se iz budžeta muških klubova a nama predstavlja problem da u više nego skromnim uslovima napravimo dobar rezultat. Ipak ja sam ponosan na to u kakvim uslovima mi radimo i funkcionišemo i kakve rezultate postižemo na nivou Evrope.