Samostalna izložba mladog novosadskog umetnika Janoša Tarkoa pod nazivom „Forme koje seku život”  krasiće zidove Savremene galerije do 16. oktobra.  Ova izložba skup je njegovih radova koji su nastali poslednjih 15 godina, od nekih prvih ekspresivnih likovnih izražavanja do radova danas gde radi velike formate, sa geometrizovanim formama i svedenim bojama.  Janoš Tarko stari je prijatelj naše kuće ali došlo je vreme za njegovu prvu samostalnu izložbu u kojoj je kroz sedam soba predstavljen presek njegovih radova od studentskih dana do danas – kaže Miroslav Jovančić, kustos izložbe dodajući da je Tarko aktivan mladi slikar na doktorskim studijama, na odseku za slikarstvo koji puno radi i ima mnogo da kaže. Naziv izložbe “Forme koje seku život” u skladu je sa onim što izlaže a izložio je pred subotičku publiku, pored slika, asamblaža, crteža i kolaža kao i kako kaže, intimu umetnika, njegove prve beleške  skice.

Ponekad, seče grubo, oštro krvavo a ponekad reže fino i nežno koristeći liriku – kaže Jovančić dodajući da je reč o umetniku čije vreme tek dolazi. Do naziva “Forme koje seku život” došlo je iz razloga što one jesu takve forme, one su oštre sa jarkim bojama pa smo simbilično došli do toga da izložba nosi ovaj naziv jer objedinjuju različite faze mog stvaralaštva – koji je na ovoj izložbi stavio akcenat na novije radove, gde je ušao u neke “tamnije strane” – u život, smrt, misteriju, u neke nedokučive teme koje su tek pred ovim umetnikom. Uvek sam posvećen onom što trenutno radim. Imam mnogo ideja a vremena uvek malo i za umetnost se treba boriti ali ako je nešto vaša volja i bit vi ka tome težite.  Izložbu prati ilustrovani katalog sa tekstom Nebojše Milenkovića, muzejskog savetnika Muzeja savremene umetnosti Vojvodine iz Novog Sada a projekat je podržan od strane Grada Subotice.

Tarko Janoš je rođen 1980. godine u Novom Sadu gde je diplomirao na Akademiji umetnosti na odseku za grafiku 2004. godine, kod profesora Milana Stanojeva. Na istom fakultetu je završio master studije. Član je SULUV-a od 2006. godine  Bavi se slikarstvom, grafikom, skulpturom i muzikom. Zaposlen kao nastavnik likovne kulture u OŠ “Petefi Šandor “, Novi Sad.  Imao je brojne izložbe u zemlji i inostranstvu a dobitnik je Forumove nagrade za likovnu umetnost za 2017. godinu. Trenutno je na doktorskim studijama  na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, likovni smer. Izložba će trajati do 16. oktobra.