Trećeg dana Festivala evropskog filma Palić, 19. jula, na konferenciji za medije na Velikoj terasi govorili su Vitalij Akimov, reditelj filma „Dečak”.

Ova priča me jako zainteresovala. To je bio način na koji sam ja na neki način razgovarao sa svojim ocem, jer nije bio prisutan u mom životu. Ovo je bio način da uspostavim kontakt sa njim i da to zabeležim kamerom . Onda sam intuitivno počeo da razmišljam gde ću naći svog glavnog junaka. Tada sam zapisao da je to vrsta filma o jednom dečaku koji nema oca. Kada sam počeo da radim sa svojim ocem, kod njega je živeo taj mali dečak, koji je u stvari postao glavni junak mog filma – rekao je Akimov. O desetogodišnjem Stepanu, posinku njegovog brata i glavnom protagonisti filma, Vitalij Akimov ističe da dosta liči na njega. Okružen je teškom porodičnom situacijom, ali to njega ne dodiruje. On uspeva da na neki način bude srećan dečak. Zaista se nadam da će sačuvati tu svoju crtu karaktera, i smatram da moram da preuzmem odgovornost, i da mu pomognem u tome.   Lajla Pakalnina je svoj film „U ogledalu” zasnovala na poznatoj bajci „Snežana i sedam patuljaka”, koju je prevela u savremeni kontekst.

Prvo sam se zainteresovala za selfije, za sam format. Čak sam i pokrenula sopstveni fejsbuk nalog samo zbog filma. Morala sam da uvidim kako se ta komunikacija odvija. Selfi sam po sebi je veoma kul stvar. Komunicirate s drugima gledajući sebe, i to je zapravo ogledalo. Prvo nisam znala kako da istražim ovu temu, ali onda mi je odjednom sinulo – u „Snežani” kraljica govori sa ogledalom, tako da je to zapravo selfi. Tako mi je došla ta bajka, ali to je i arhetip koji znaju svi u svetu – kaže ova ruska rediteljka dodajući da je tako I odlučila da napravi film koji nije o kraljicama i princezama, već da ima krosfit, parkuris , i da radi stvari koje su savremenije.

Četvrtog festivalskog dana, u utorak 20. jula na Letnjoj pozornici na Paliću, u Glavnom takmičarskom programu u 21h će biti prikazan film „ Prirodna svetlost” mađarskog reditelja Deneša Nađa, a u 23h „Čuvar brata svojega” turskog reditelja Ferita Karahana. U selekciji „Paralele i sudari”, u bioskopu Abazija na Paliću će biti prikazani filmovi „Duga” crnogorskog reditelja Aleksandra Vujovića (17h), „Noćna smena” Reinisa Kalvinša iz Letonije (17:15) i „Časovi nemačkog” bugarskog reditelja Pavela G. Vesnakova u 19 časova.