Drugog dana Festivala evropskog filma Palić, 18. jula, na konferenciji za medije na Velikoj terasi direktor festivala Radoslav Zelenović istakao je da je zadovoljan kako je festival počeo iako je, kako kaže, “ostaje taj gorki ukus u ustima“ što čitava stvar oko otvaranja nije sprovedena onako kako je zamišljena. Jednostavno nekada na neke stvari ne možemo da utičemo jer se one ponekad dešavaju mimo naše volje. Za 30 godina na festivalu ja nisam video ovakvo nevreme i brzinu kojom se desilo. Na to ne možemo da utičemo ali na razne druge svari možemo a to je danas pred vama. Zelenović je još dodao da održavanje onlajn festivala za organizatore nije bla opcija kao da je i prošle godine održan u punom kapacitetu osim što su iz dobro poznatih i razumljivih razloga nedostajali gosti.  Ako neko misli da je prošla godina za organizaciju festivala bila teška, jeste ali ipak smo odlučili da festival u bioskopskoj dvorani nema alternativu. Na 28. Festivalu evropskog filma Palić ove godine biće prikazano 140 filmova dok je na festivalu prisutno oko 170 gostiju iz Evrope i sa naših prostora.Sinoćno otvaranje bilo je posebno emotino zato što ne pamtim da smo u jednom trenutku na pozornici imali sva četiri dobitnika nagrade Aleksandar Lifka na čemu sam im beskrajno zahvalan.  Miroslav Mogorović, programski direktor Festivala skrenuo je pažnju gledaocima na bogat i kvalitetan prateći program iako će medijski najveću pažnju privlačiti glavni takmičarski program dok je selektor glavnog takmičarskog programa Nenad Dukić, istakao da je veoma zadovoljan selekcijom filmova, iako kako navodi, okolnosti nisu bile naklonjene normalnoj i optmimalnoj selekciji filmova kao i da su svetska i evropska kinematografija u haosu ,odnosno da su neki festivali pomereni ili nisu ni održani.

Zadovoljan sam filmovima koji se nalaze u glavnom takmičarskom programu jer oni će u isto vreme odraziti ono što je aktuelno u svetskoj produkciji i predstaviti nešto što je najkvalitetnije u protekloj godini. Prisutnima su se obratili i glumica Milena Zupančič, dobitnica počasne nagrade „Aleksandar Lifka” za doprinos regionalnoj kinematografiji koju je nagrada, kako kaže, iznenadila jer poslednjih mnogo godina ne radi na filmu. Zupančič je ovom prilikom istakla da se tokom svoje karijere držala jedne rečenice koju je čula od svoje profesorice da glumac nikada ne sme da kaže da nešto ne zna, ne može ili neće.

Glumac mora biti i sportista i psiholog  odnosno da razume osobu koju glumi bila ona pozitivna ili negativna a potom se prisetila rada sa Aleksandrom Berčekom na filmu “Dečko koji obećava”  i ponovnog susreta sa njim. Jako lep susret. Uvek je prijatan susret sa kolegama koje nisi dugo, dugo video, a mi se stvarno nismo dugo videli.  Reditelj Kristijan Pecold, dobitnik nagrade „Aleksandar Lifka” u kategoriji inostranih stvaralaca, pohvalio je domaćine Festivala prisećajući se neprijatnog iskustva sa svog prvog festival krajem devedesetih godina.Ovog jutra sam išao u malu šetnju po šumi i video klupe sa imenima. Osećao sam se veoma melanholično. Neki nisu više među živima, neki su još uvek tu. Onda mi je prišao neko iz festivala i rekao da će i moje ime biti na klupi naredne godine, što me je učinilo vrlo sentimentalnim.

Ada Solomon je na konferenciji za medije povodom dobijanja nagrade „Underground spirit” istakla da postaje sve emotivnija. Kad imaš priliku da tvoj rad bude prepoznat takođe je i velika odgovornost. Poslednjih godinu i po dana bio je i period evaluacije prošlosti, aktivnosti, vrednosti. Shvatila sam da, kao osoba, ne umem da živim sama. Bila sam srećna što se bavim ovom profesijom, zahvaljujući kojoj živim i radim u porodici, zajednici. Mislim da u tome takođe snaga onoga što radimo. Ada je još istakla da dok glumac treba da bude psiholog producent treba da bude i diplomata i psiholog i mama. Morate da budete brižni i puni razumevanja u čemu je potrebna pomoć drugih. Hrvatski reditelj Zrinko Ogresta večeras će se filmom “Plavi cvijet” predstaviti na Festivalu a kako kaže kada hrvatski reditelj dobije poziv na Palićki filmski festival da film nešto vredi. Filmovi su prepuni velikih tema koje se bave pandemijom, nacionalnim sukobima i izbeglicama dok sam se ja odlučio posvetiti suštinskim problemima u ljubavi, porodici. U filmu “Plavi cvijet” pojavljuje se još uvek ne dovoljno zapažena ali izuzetna glumica mlađe generacije Vanja Ćirić kojoj je ovo jedna od prvih većih uloga.

Jedna prava žena bez potrebe za medijskim prenemaganjima, glumica vredna poštovanja, na žalost u seni i ne dovoljno primećena – rekao je Ogresta dodajući da mu je večerašnja projekcija važnja jer će ona biti i prva na kojoj će biti prisutan. Trećeg festivalskog dana, u ponedeljak 19. jula na Letnjoj pozornici na Paliću, u Glavnom takmičarskom programu u 21h će biti prikazan film „Najgora osoba na svetu” norveškog reditelja Joakima Trira, a u 23h „Čisto ljudski” makedonskog reditelja Igora Ivanova, koji se prikazuje van konkurencije. U selekciji Paralele i sudari, u bioskopu Abazija na Paliću će svetsku premijeru imati film „Furija” Petra Ristovskog (17h), a u nastavku večeri će na repertoaru biti ostvarenja „Prolećna pesma” Natalije Avramović (17:30) i „Jaruga” Krasnahorkaija Balaža (19h).